Izvor: B92 | Četvrtak, 16.03.2017.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bez adekvatnog broda na tržištu za liniju Bar-Bari - Za zakup feribota potrebno više od milion evra

Ilustracija (Foto: Plume Photography/shutterstock.com)
Na svetskom tržištu se u ovom momentu ne prodaje polovan feribot koji bi odgovarao potrebama linije Bar - Bari. To je naveo izvršni direktor Barske plovidbe Milo Paunović, koji je na toj funkciji pola godine.

On je ocenio da inicijative za uspostavljanje te linije po svaku cenu nisu ekonomski razumne, odnosno da to može biti pogubno za barsku kompaniju.

- To što smo među najstarijim ferioperaterima na Mediteranu ne daje nam za pravo da liniju uspostavimo po cenu likvidnosti Barske plovidbe, a time i po cenu njenog opstanka - kazao je Paunović Pobjedi.

Prema njegovim rečima, Barska plovidba je brodom koji bi uzela u bareboat charter - zakup bez posade, odavno mogla uspostaviti kontinuitet u prevozu putnika i vozila.

- Međutim, za takvu vrstu najma bi nam na godišnjem nivou trebalo više od milion evra, ne računajući troškove posade, goriva, maziva, lučkih taksi, osiguranja, agenta, koji bi iznosili najmanje još toliko. Da li bi, kad je broj putnika i vozila na ovoj liniji u konstantnom dugogodišnjem padu, iko savestan i odgovoran stavio potpis na takav ugovor - rekao je Paunović.

Brod Sveti Stefan 11 od 3. decembra 2016. godine ne plovi na toj liniji zbog toga što je sertifikaciono društvo Biro veretis ukinulo klasu.

Paunović je naveo da je 11 dana nakon imenovanja za izvršnog direktora formirao tim za ispitivanje tržišta polovnih ferija.

- Nakon pola godine i posle desetina izanaliziranih brodova, stotinu kontaktiranih brokera, poslovnih partnera, neposredne inspekcije brodova Regina baltica u Koreji i Red star u Nemačkoj, sa žaljenjem mogu da konstatujem da se na svetskom tržištu u ovom momentu ne prodaje polovan ferry brod koji bi svojim karakteristikama odgovarao potrebama linije Bar-Bari - rekao je Paunović i dodao da će stručni tim Barske plovidbe pratiti stanje na tržištu i u slučaju pojave adekvatnog broda blagovremeno reagovati.

- Prilikom izbora broda vodimo računa o dimenzijama, starosti, ceni, potrošnji, veličini garaže, broju kabina. Potencijalni brod mora imati maksimalnu dužinu 135 metara, maksimalni gaz šest metara i mora da zadovoljava uslove Solas 90 i Stockholm agreement - precizirao je Paunović.

Dodaje da istovremeno pokušavaju da sa nekom od brodarskih kompanija iz okruženja, u cilju pokrivanja te linije, uspostave poslovnu-tehničku saradnju koja će biti optimalna za Barsku plovidbu.

- U ovim aktivnostima značajnu podršku i doprinos daje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva na čelu sa ministrom Osmanom Nurkovićem - rekao je Paunović koji je ubeđen da je, uz redovno održavanje i drugačiji odnos, Sveti Stefan 11 mogao i morao ploviti do 2018. godine, do kada mu je važila izdata klasa Biro veritasa.

- Imajući u vidu da će još dugo ploviti brodovi stariji od našeg, daću sebi za pravo da, posle pola godine provedenih u Barskoj plovidbi, saopštim da je Svetom Stefanu 11 prevremeno suspendovana klasa zbog manjkavosti u rukovođenju, neadekvatnog održavanja i nedomaćinskog ponašanja - tvrdi Paunović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.