NavMenu

Zbog Todorića strahuje 11.000 radnika u Srbiji - Stečaj ili novi vlasnik Agrokora

Izvor: Novosti Četvrtak, 16.03.2017. 10:42
Komentari
Podeli
Drama oko sudbine prezaduženog hrvatskog Agrokora se ne stišava. Strepi i blizu 11.000 njihovih radnika u Srbiji, koji se pribojavaju da je jedan od dva scenarija neizbežan - novi vlasnik ili stečaj. Put u bankrot mogao bi da bez posla ostavi i zaposlene u osam ovdašnjih firmi-ćerki - Frikomu, Dijamantu, IDEA-i, Mercatoru, Super kartici, Kikindskom mlinu, MG miveli i Novoj Slogi. Stručnjaci objašnjavaju da promena vlasničke strukture ne treba da nas brine, ali da strah od stečaja nije bez osnova.

Hrvatska država neće da spasava Ivicu Todorića, ali se iz dana u dan pregovara o budućnosti najveće hrvatske kompanije. Razgovara se i sa ruskim bankarima iz Sberbanke, koji "drže" skoro trećinu kredita ove kompanije. Procenjuje se da je dug prema dobavljačima premašio 2 mlrd EUR, prema Hrvatskoj na ime poreza na dodatu vrednost dostigao čak 800 mil EUR, a vrednost deonica pada iz dana u dan. U Agrokor gledaju i srpske vlasti.

- Pratimo situaciju u vezi sa Agrokorom, posebno zbog činjenice da u Srbiji, u maloprodaji i proizvodnji zapošljavaju oko 10.000 radnika. U kontaktu smo sa poslovodstvom Mercatora S, koji je i deo Agrokor koncerna i oni tvrde da posluju potpuno stabilno i da njihovo poslovanje u Srbiji nije ugroženo - kaže za Novosti ministar trgovine Rasim Ljajić.

- Početkom sledeće nedelje imaćemo novi sastanak tokom kojeg ćemo nastaviti razgovor na ovu temu. Takođe smo u kontaktu i sa njihovim dobavljačima, jer je naš interes da se obaveze prema njima na vreme ispunjavaju - dodaje on.

Matična kompanija u Hrvatskoj je u problemu jer ne može da dobije nove kredite. Nije uspela ni da proda neke uspešne firme iz svog koncerna, poput Jamnice. I iz Konzumovih prodavnica u Hrvatskoj dolaze loše vesti, jer dobavljači navodno ne žele da isporučuju robu koja im neće biti plaćena. Zasad se redovno isplaćuju plate, ali mnogi smatraju da će i zaposleni, a ukupno ih je čak 60.000, da osete krah Agrokora ako do njega dođe.

Hrvatske vlasti su Todoriću, uz najavu da ga državnim novcem neće spasavati, poručile da se povuče iz kompanije. Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je teško odgonetnuti šta su mislili pod tim, pretpostavljajući da Agrokor ima i drugih akcionara.

(Foto: wrangler/shutterstock.com)
- Promena vlasničke strukture ne treba da nas brine. Eventualni stečaj je, već, ozbiljna osnova za brigu. U tom slučaju neke kompanije bi sigurno prodali, neke likvidirali. Opasnost od gubitka radnih mesta nije za potcenjivanje. To su, ipak, sve spekulacije, jer mi mnogo stvari o Agrokoru ne znamo - ističe Madžar.

Analiza ekonomiste Dragovana Milićevića pokazuje da Agrokor ima izrazito visok nivo kredita. Sopstveni kapital čini samo 14,5% izvora finansiranja, a cena pozajmljenih sredstava je u proseku 10,84%. Prosečna stopa neto profita je 2,64%.


- U slučaju kada je cena pozajmljenog kapitala veća od profitne stope, kompanija gubi vrednost i pada u zone nelikvidnosti, jer veliki deo sredstava odlazi na otplatu kamata i rata kredita. Agrokor se nalazi na donjoj granici verovatnoće bankrotstva i mora ući u proces finansijskog restrukturiranja jer joj definitivno preti izrazita nelikvidnost u slučaju obustave dotoka spoljnih izvora finansiranja - ističe Milićević u analizi.

Najveći poverilac hrvatskog koncerna, Sberbanka, potvrdila je da pažljivo prati razvoj događaja i da je u stalnom kontaktu sa Agrokorom. Iako banka potražuje najviše novca, malo je verovatno da bi ona mogla ta potraživanja da pretvori u vlasništvo nad Agrokorom.

Agrokor: imamo podršku investitora

S obzirom na brojne zahteve, naglašavamo da Agrokor zajedno sa svojim partnerima analizira sve moguće opcije stabilizacije poslovanja društva, posebno vodeći računa o zaposlenima, dobavljačima, investitorima, potrošačima i ostalim partnerima. Ovako iz kompanije Agrokor za Novosti komentarišu svoje finansijske probleme.

- Imamo izričitu podršku naših investitora koji aktivno učestvuju u procesu i javnost ćemo pravovremeno izvestiti o postignutim rezultatima - kažu u Agrokoru.

Ulaze u stečajnu masu

U slučaju da se pokrene stečaj nad koncernom Agrokor u Hrvatskoj, sva preduzeća iz ove grupe koja posluju u Srbiji ulaze u stečajnu masu. Kao takve, firme mogu da rade, mogu da se prodaju, a novac od prodaje odlazi poveriocima Agrokora. To bi u Srbiji izazvalo ozbiljne probleme, smatra jedan od ovdašnjih najboljih poznavalaca stečajnog prava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.