NavMenu

Pet zemalja oživljava Evropski Amazon - Počelo usklađivanje prakse upravljanja zaštićenim područjima

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 16.03.2017. 10:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shulgenko/shutterstock.com)Ilustracija
Početkom marta je u Noskovcima, selu u Hrvatskoj, zvanično pokrenut dvoipogodišnji projekt coop MDD, koji sufinansira Evropska unija putem Interreg Danube Translantional programa.

Cilj projekta je usklađivanje prakse upravljanja u 12 zaštićenih područja, koja se nalaze u pet zemalja (Austrija, Slovenija, Mađarska, Srbija i Hrvatska), jer bi se time osigurala ekološka celovitost budućeg jedinstvenog UNESCO prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, izuzetnog evropskog rečnog predela poznatog i kao Evropski Amazon. Područje uz donje tokove Drave, Mure i Dunava čini 700 kilometara dug zeleni pojas koji povezuje gotovo milion hektara dragocenog prirodnog i kulturnog miljea u jedan od najvažnijih ekoloških koridora u Evropi.

Gotovo 25 godina nevladine organizacije i državne institucije rade na zaštiti ovog jedinstvenog područja, a sada se preduzimaju završni koraci, te je u svim zemljama u toku ili je već završen proces zvanične nominacije za proglašenje rezervata biosfere. Zdravi i dinamični rečni ekosistemi pružaju mnogobrojne dobrobiti za lokalno stanovništvo, mogućnosti za održiv život i privređivanje, uz korišećenje resursa, kao što su čista voda, riba i drvo.

To prirodno okruženje pruža osnovu za turizam i rekreaciju. Osim toga, prirodna poplavna područja uz reke štite stanovništvo i naselja ublažavajući negativne efekte visokih voda tokom poplava. Kako bi se održivo upravljalo ovim prekograničnim dobrom, za koje su vezani i ljudi, ali i ugrožene vrste koje u njemu žive (poput orla belrepana, crne rode i mnogih drugih), zaštićena područja bi trebalo da usklade prakse upravljanja, kojima će osigurati ekološku celovitost i transnacionalnu povezanost ekosistema.

– U zaštićenim i područjima mreže Natura 2000 duž rezervata Mura-Drava-Dunav postoje različite prakse upravljanja, dok upravljači tim zaštićenim područjima nemaju mnogo mogućnosti za redovan međusobni kontakt i razmenu iskustava – rekla je koordinatorka projekta iz Svetska fondacija za prirodu (WWF) Magdalena Vagner.

– Upravo kako bi se te prepreke otklonile osmišljen je projekt coop MDD, koji okuplja predstavnike zaštićenih područja, a time se i uspostavlja dugotrajna prekogranična saradnja i zajednički pristup obnovi i upravljanju rečnim predelima u biorezervatu. To je važan korak prema integralnoj prekograničnoj zaštiti i očuvanju prirodne dinamike reka - kazala je Vagner.

Važan deo rezervata biosfere biće aktiviranje stanovništva koje živi duž ove tri reke i njihovo učešće u upravljanju za održivi razvoj regije. U tu svrhu će se duž rezervata Mura-Drava-Dunav uspostaviti mreža od osam škola na reci, koje će ponuditi podršku ekološkoj edukaciji školske dece i lokalnog stanovništva kroz inovativne sadržaje. Tako će se i kod najmlađih podstaći da razumeju i shvate važnost zaštite prirodnih vrednosti Evropskog Amazona.

– Mura, Drava i Dunav su prekogranične reke. Njihova voda i sedimenti prolaze kroz različite države, a teku duž granica. Kako priroda ne poznaje granice, niti vrste koje nastanjuju ova poplavna područja ne mare za nacionalnosti, moramo uspostaviti efikasnu prekograničnu saradnju sa ciljem zaštite izuzetne prirode ovog kraja i dobrobiti koji ona pruža za lokalno stanovništvo – istakla je Tatjana Arnold Sabo iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim delovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Partneri su svoj prvi sastanak iskoristili i za susret upravljača zaštićenih područja unutar ovog rezervata biosfere, kako bi definisali najveće prepreke za osiguravanje dinamičnog prekograničnog rečnog koridora te počeli raditi na zajedničkim rešenjima i pristupima na području prostornog planiranja, upravljanja vodama, upravljanja posetiocima, poljoprivrede, šumarstva, lova i ribolova. Partneri u projektu iz Srbije su Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i JP Vojvodinašume, a projekt podržava i uprava grada Sombora.


Gornje Podunavlje, Karađorđevo...

U okviru Evropskog Amazona u Srbiji, koji se prostire na teritoriji pet opština - Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka, na površini od 176.635 hektara, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni specijalni rezervati prirode Gornje Podunavlje i Karađorđevo, kao i Park prirode Tikvara. Među najznačajnijim retkim vrstama životinja ovog područja ističu se orao belorepan, crna roda, patka njorka, divlja mačka, vidra, jazavac, kao i najveća populacija evropskog jelena u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.