NavMenu

Niš pokrenuo projekat za prečišćavanje otpadnih voda vredan 50 mil EUR - Najavljena gradnja prečistača, kolektorske mreže, tretman mulja..

Izvor: eKapija Sreda, 15.03.2017. 15:54
Komentari
Podeli
Stana Božović i Darko Bulatović na potpisivanju MemorandumaStana Božović i Darko Bulatović na potpisivanju Memoranduma
U Nišu je danas potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Niša, koji označava početak pripreme tehničke dokumentacije za sprovođenje "Projekta sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu".

Pripremu tehničke dokumentacije finansira Vlada Švedske kroz švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saradnju SIDA, a u okviru programa "Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine" (PEID), navodi se u saopštenju PEID-a.

- Projekat u Nišu obuhvata 6 značajnih infrastrukturnih komponenti, čija je procenjena vrednost preko 50 mil EUR, skoro 300.000 ljudskih ekvivalenata kapaciteta, i preko 35 kilometara gradske kanalizacione mreže, kao i prečišćavanje otpadnih voda iz sistema za vodosnabdevanje - rekla je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Darko Bulatović, gradonačelnik Niša, istakao je važnost projekta za građane.

- Kada postrojenje bude završeno, povećaće se kapaciteti za prečišćavanje otpadnih voda i više od 20.000 tona mulja biće uklonjeno iz naše Nišave. Uveren sam da ćemo posao koji nam predstoji uraditi na vreme i da ćemo, u skladu sa planovima, izgradnju postrojenja započeti 2019. godine - rekao je Bulatović.

Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, istakla je da su pažljivo projektovanje i priprema dokumentacije od suštinskog značaja za uspešnost projekta.

- Do sada smo uradili Studiju izvodljivosti, preko EISP projekta koju je finansirala Švedska razvojna agencija. Nakon toga, Gradsko veće Niša usvojilo je studiju izvodljivosti, čime su se stekli uslovi za pristup pripremi i kompletiranju tehničke dokumentacije sa tenderom. Sledeći korak je priprema tehničke dokumentacije kroz PEID program, koji će omogućiti izgradnju jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za Grad Niš podrazumeva pripremu dokumentacije za 6 komponenti:

1. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) Niš
2. PPOV Niš – dodatni tretman mulja
3. Glavni kolektori do PPOV Niš
4. Rekonstrukcija kolektora u Nišu
5. Proširenje kolektorske mreže
6. Postrojenje za prečišćavanje pitke vode Medijana – tretman vode od pranja filtera





Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.