NavMenu

Otvorena izložba "Expo: Rusija - Srbija 2017" - Cilj unapređenje privredne saradnje dve zemlje

Izvor: Beta/Tanjug Sreda, 15.03.2017. 15:02
Komentari
Podeli
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i prvi zamenik ministra industrije i trgovine Rusije Gleb Nikitin otvorili su danas u Beogradu izložbu "Expo: Rusija-Srbija 2017" i Četvrti beogradski poslovni forum, uz poziv privrednicima dve zemlje da više koriste pogodnosti koje im pruža Sporazum o slobodnoj trgovini.

Kako je rekao Ivica Dačić, na skupu će biti "potvrđeni dobri poslovni kontakti" privrednika Srbije i Rusije i da će izložba "dati značajan impuls intenzivnijoj privredno-ekonomskoj saradnji, kao i jačanju ukupne saradnje dve prijateljske zemlje".

Dačić je rekao da se kao kopredsednik srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju zalaže za dalje unapređenje i diversifikaciju privredne saradnje i dodao da manifestacije kao što je ova "pružaju priliku za susrete i dijalog predstavnika državnog i privrednog sektora dve zemlje i doprinose stvaranju još povoljnijeg ambijenta za ekonomsku saradnju i investicije".

- Zainteresovani smo za nastavak svih pozitivnih trendova, želeći da sa Rusijom unapredimo energetsku saradnju, povećamo obim robne razmene koja je u 2016. iznosila 2,086 mlrd EUR i proširimo strukturu roba koje su u njoj zastupljene, kao i da do kraja završimo stare i počnemo nove infrastrukturne projekte - rekao je Dačić.

Dodao je da se u narednom periodu očekuje "ne samo rast investicione saradnje već i rast izvoza iz Srbije u Rusiju", kao i da će "biti iskorišćeni svi potencijali koje srpska privreda ima, naročito u oblasti turizma i auto-industrije, pored tradicionalnog izvoza građevinskog materijala, nameštaja i poljoprivrednih proizvoda".

Dačić je pozvao ruske partnere i domaće privrednike da u većoj meri koriste pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini Rusije i Srbije i ocenio da "prisustvo i rezultati ruskih kompanija koje posluju na srpskom tržištu u bankarskom sektoru, energetici, železničkoj infrastrukturi i drugim oblastima, daju solidnu osnovu ruskim investitorima za aktivniji nastup u povoljnom poslovnom okruženju".

Tematske sekcije izložbe biće energetika i tehnologije za uštedu energije, rudarstvo, mašinogradnja i metalurgija, vazdušni, zeleznički i drumski saobraćaj, agroindustrijski kompleks, građevinarstvo, industrija nafte i gasa, visokotehnološke i inovativne oblasti, bankarstvo, telekomunikacije, medicina, obrazovanje, kao i turizam. Poseban blok biće posvećen prezentaciji robe široke potrošnje.

Organizator Izložbe je društvo Zarubež-Expo pod pokroviteljstvom Trgovinsko-industrijske komore Rusije i Privredne komore Srbije (PKS), uz podršku Državne Dume i Saveta Federacije, ministarstva inostranih poslova, za ekonomski razvoj, industrije i trgovine, obrazovanja i nauke i poljoprivrede Rusije, zatim ambasada dve zemlje, kao i Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji.

Organizatori su i Međunarodna asocijacija svetskih fondova (MAFM), Rossotrudničestvo i Ruski centar za nauku i kulturu u Srbiji Ruski dom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.