NavMenu

Pet kuća u Srbiji dobija besplatnu fasadu sa kamenom vunom - Knauf Insulation pokrenuo nagradni konkurs

Izvor: Promo Sreda, 15.03.2017. 13:50
Komentari
Podeli
U sredu 15. marta Knauf Insulation je pokrenuo nagradni konkurs Do Re Mi Fasada, pod sloganom "Za stihova par – fasada na dar!"

Potrebno je da se vlasnici kuća koji svoj dom žele da izoluju kamenom vunom prijave na sajt kamenavuna.com i pošalju nekoliko stihova na temu energetske efikasnosti, kamene vune, termofasade i slično. Pet najboljih, najzanimljivijih i najorginalnijih pesama dobijaju besplatni sistem kontaktne fasade sa kamenom vunom!

Prijave na konkurs traju do 30. aprila, a pobednici će biti proglašeni 22. maja 2017. godine.

Zašto je bitna izolacija fasade?

Izolacija spoljašnjeg zida – fasade – je najvažniji element toplotne zaštite jedne kuće. Kroz spoljašnje zidove kuće se izgubi i do 40% toplote. Dakle, FASADA nije samo estetski element arhitekture, već pre svega štedi energiju i održava povoljnu mikroklimu unutrašnjeg prostora. Zato izolacija fasade mora biti pažljivo planirana i izvedena kvalitetnim materijalima, sa odgovarajućom debljinom izolacionog materijala.

Ušteda je za većinu glavni razlog zašto se odlučujemo za ugradnju termofasade. Izolovana kuća će beležiti uštede ne samo zimi na računima za grejanje, već i leti na računima za hlađenje. Izolacijom fasade se godišnje može uštedeti i preko 40% energije za grejanje i hlađenje. Razmišljajući o uštedi, često zanemarujemo UDOBNO i SIGURNO STANOVANJE. Onda se odlučujemo za najjeftiniju izolaciju koja zadovoljava samo kriterijum uštede, a sve drugo ostaje zanemareno. Zato zapamtite: kvalitetna izolacija mora da pruži uštedu, ali i: ujednačenu mikroklimu tokom cele godine, zaštitu od buke i požara i da reši problem nastanka kondenzacije i buđi.

Koji materijal izabrati za izolaciju fasade?

Ako želite materijal koji ispunjava sve gore navedene uslove, izbor je jednostavan: kamena vuna, poručuju u firmi Knauf, uz objašnjenje:

• Izvrstan toplotni izolator
• Nekoliko desetina puta paropropusnija od drugih izolacionih materijala i zahvaljujući tome zidovi ’dišu’ i ne dolazi do pojave kondenzacije i buđi koje su opasne po zdravlje. Zamislite samo: četvoročlana porodica dnevno proizvede i do 8 litara vlage koja, ukoliko ne može da izađe van, ostaje u prostoru!
• Ima vlaknastu strukturu koja odlično prigušuje vazdušni i zvuk udara i tako predstavlja odličnu zaštitu od buke
• Ima najvišu klasifikaciju reakcije na poožar – A1 – to znači da je potpuno negoriv materijal; u slučaju požara, ona ne gori, ne emituje dimove niti otrovne gasove
• Prirodan materijal proizveden od kamena dolomita i dijabaza
• Otporna na starenje i raspadanje, na hemikalije, insekte i mikroorganizme
• Postojan materijal koji ne menja svojstva tokom vremena – dok traje vaš objekat, trajaće i kamena vuna
• U potpunosti se reciklira

Renoviranje postojeće fasade i fasade u novogradnji

Stare fasadne površine su često oštećene, zidovi su zimi hladni i plesnjivi. Zato se sanaciji mora pristupiti na sveobuhvatan način. Prvi korak je priprema zidne površine koja mora biti čista i dovoljno čvrsta. Sledeći korak je i najvažniji – ugradnja toplotne izolacije koja bi morala biti paropropusna, kako bi zidovi disali.

Izolacione fasadne ploče od kamene vune su idealan izbor i kao sastavni deo fasade obezbeđuju prijatnu klimu za stanovanje i bitno smanjuju potrošnju energije u objektu. Ploče se lepe i dodatno mehanički pričvršćuju. Prema Pravilniku o energetskoj efikasnosti, minimalna debljina kamene vune prilikom renovacije je 80mm. Na zalepljene i pričvršćene ploče se nanosi sloj lepka u koji se utiskuje armirana mrežica. Fasada se završava nanošenjem završnog dekorativnog sloja – obratite pažnju da on mora biti paropropustan kao što je to i kamena vuna.

Izvođenje fasade u novogradnji je identično kao i kod renoviranja, uz prednost što su zidovi suvi, neoštećeni i spremni za postavljanje izolacije. Preporučena debljina kamene vune u novogradnji je min 100mm. U oba slučaja veoma je važno obratiti pažnju na odabir kvalitetnog i proverenog izvođača radova!

Svi toplotno-izolacioni sistemi bi trebalo da imaju odgovarajući sertifikat ETA (u skladu sa smernicama ETAG 004), čime se dokazuje kvalitet i pruža garancija za materijale. Knauf Insulation fasadna kamena vuna je sastavni deo sertifikata svih renomiranih proizvođača fasadnih sistema.

Prijavite se još danas na kamenavuna.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.