NavMenu

Coca-Cola sistem stvara 0,7% BDP-a Srbije - Svaki zaposleni podržava još 11 u privredi

Izvor: eKapija Utorak, 14.03.2017. 15:50
Komentari
Podeli
Sa predstavljanja studije Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola sistema u SrbijiSa predstavljanja studije Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola sistema u Srbiji
Coca-Cola sistem stvara 225 mil EUR dodate vrednosti u srpskoj ekonomiji, odnosno 0,7% bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok svaki zaposleni u kompaniji podržava dodatnih 11 radnih mesta u privredi. Na svaki evro koji sistem stvori dolazi 7 EUR dodate vrednosti za srpsku privredu u vidu plata radnika, profita kompanija i poreza od Coca-Cola sistema i firmi koje s njim sarađuju.

Ovo su neki od rezultata najnovije studije - Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola sistema u Srbiji, predstavljene danas u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS).

Studija je zasnovana na finansijskim podacima iz 2015. godine i pokazuje da srpski budžet ostvaruje ukupno 9 mil EUR direktnih poreskih prihoda od Coca-Cola sistema, a čak 139 mil EUR poreskih prihoda u celokupnom lancu vrednosti sistema, što iznosi 1,1% ukupnog poreskog prihoda u zemlji. Sistem direktno zapošljava 1.000 ljudi i podržava još 10.700 radnih mesta širom svog lanca vrednosti, što je ukupno 11.700 radnika, odnosno 0,6% radne snage u Srbiji.

- Studijom potvrđujemo da se uspešno poslovanje i doprinos privredi ostvaruje zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa partnerima, zapošljavanjem lokalne radne snage i ulaganjem u zajednicu. Istovremeno, ona nam iz godine u godinu potvrđuje da su naša posvećenost i ambicija velika podrška široj privredi, ali i budžetu Srbije - rekao je Aleksandar Ružević, generalni direktor Coca-Cola HBC Srbija i istakao da su 2015. i 2016. bile godine rekorda u kojima je kompanija počela da izvozi na sedam novih tržišta, ostvarila najveće tržišno učešće, a proglašena je i za najpoželjnijeg poslodavca.

Aleksandar RuževićAleksandar Ružević
Coca-Cola je u periodu od 2013. do 2015. godine ostvarila rast prodaje od 10%, a potrošači u Srbiji potrošili su u 2015. oko 300 mil EUR na kupovinu 407 miliona litara Coca-Cola napitaka. Država Srbija prihodovala je od ove potrošnje 50 mil EUR u vidu PDV-a, a trgovinski sektor zaradio je 96 mil EUR kroz marže za veletrgovce i maloprodavce. Sam sistem Coca-Cola HBC zaradio je 153 mil EUR. Prihod od izvoza iznosio je 35 mil EUR, a dodata vrednost u vidu zarada i poreza bila je 29 mil EUR. Nabavka od lokalnih dobavljača vredela je 67 mil EUR.


Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da je Coca-Cola primer dobre prakse u našoj zemlji i važna investicija, podsetivši da su velike strane kompanije postale deo naše privrede i da posluju u Srbiji kao domaća preduzeća. On je naveo da Coca-Cola sarađuje sa više od 4.000 direktnih partnera i oko 38.000 distributera.

Čadež smatra da takve kompanije doprinose i internacionalizaciji lokalnih brendova, odnosno podstiču domaće firme da budu bolje i konkurentnije.

Studiju o društveno-ekonomskom uticaju Coca-Cola sistema u Srbiji uradila je konsultantska kompanija Steward Redqeen na čelu sa profesorom Itanom Kapstajnom. Bazirana je na input-output modelu Vasilija Leontijefa, dobitnika Nobelove nagrade i pruža pregled doprinosa Coca-Cola sistema domaćoj privredi putem zapošljavanja, prihoda i poreza.

Ovo je treća studija koju Coca-Cola sistem predstavlja i nastavak je prakse iz 2011. i 2013. godine. Prisutnima u Privrednoj komori Srbije rezultate i zaključke studije predstavio je profesor Ivan Vujačić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.