NavMenu

Ciglana u Inđiji počinje ponovo da radi 15. marta - Posao za 60 ljudi

Izvor: Dnevnik Utorak, 14.03.2017. 10:52
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey Rusakov/shutterstock.com)
Probni rad u ciglani u Inđiji je u toku, a rad "punom parom" najavljuje se za sredu, 15. mart 2017. godine. Na taj način će Ciglana Inđija posle nekoliko godina nastaviti rad i zaposliti nove radnike.

Kako je za Dnevnik izjavio predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak, s aranđelovačkom preduzećem Univerzum-Kubršnica dogovorena je podela imovine da bi se odblokirao rad ciglane i da bi nezaposleni došli do radnog mesta, a prethodnih meseci u ciglani je obavljen remont proizvodnih linija.

- S obzirom na to da ciglana iz raznih razloga već nekoliko godina ne radi, a Javno preduzeće Inogas u Inđiji njen je suvlasnik jer ima 27,6% udela još po sporazumu iz 2006–2007, na ime dugovanja tadašnjeg vlasnika tom preduzeću, dogovorili smo se da se najzad uradi deoba. To znači da odvojimo ono što ciglana duguje javnom preduzeću, da bi ostatkom vlasnik mogao raspolagati u skladu sa svojom poslovnom politikom jer je to u interesu obeju strana - rekao je Gak.

Prvi čovek inđijske opštine objašnjava da će lokalna samouprava ostvariti svoj interes jer će u upravnu zgradu ciglane biti smešteno JP Komunalac i još neko javno preduzeće.

- JP Komunalac sada plaća kiriju za svoju mahanizaciju u Maradiku. S druge strane, dogovor vlasniku ciglane omogućava pokretanje proizvodnje, koja bi trebalo da bude jedna od najsavremenijih u državi i koja će otvoriti mnoga radna mesta. Posao za 60 radnika je veoma značajan za našu opštinu, tim pre što je inđijska ciglana bila naširoko poznata po kvalitetu i od rada u njoj prehranjivao se veliki broj porodica. Nije nova investicija, ali je naporima opštinske uprave i investitora nađeno rešenje da proizvodnja u ciglani bude ponovo pokrenuta - objasnio je Gak.

Vlasnik Ciglane Inđija je Univerzum-Kubušnica, koji je deo Univerzum holdinga iz Aranđelovca. Nakon kupovine ciglane u Inđiji, kompanija je uložila 2 mil EUR u modernizaciju procesa proizvodnje. Kupljene su i robotske ruke, koje je domaća firma ICM Electronics integrisala u pogone u Inđiji. Realizacijom planiranih investicija proizvodni kapacitet fabrike je značajno povećan, a blizina železničke pruge trebalo je da omogući ekonomičniji transport proizvoda u sve krajeve zemlje. Međutim, nerešeni imovovinski odnosi sve su zaustavili.

Osim novih radnih mesta u ciglani, najavljuje se i otvaranje carinske zone, jer je stvaranje boljih uslova za razvoj investicija jedan od imperativa Opštine Inđija.

Roboti zamenjuju težak radnički rad

U ciglani u Inđiji automatizovan je proces transporta sirovog materijala, pečenja blokova, slaganja blokova u vagone, razlaganje s vagona i slaganje na paletu. Integrisane su dve različite robotske ruke. Jedna ima zadatak da skuplja sirove blokove s pokretne trake i slaže ih na vagon, a druga priprema ispečene blokove za transport. Svaki od tih poslova do sada je zahtevao ukupno dvadeset ljudi po smeni, a svaki radnik je prenosio po nekoliko tona dnevno uz visoke temperature. Takav rad svrstavan je u kategoriju teških poslova i bilo je teško naći radnu snagu i za jednu smenu, a kamoli za tri. Zato je automatizacija i robotizacija proizvodnih procesa bila jedino pravo rešenje za Ciglanu Inđija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.