NavMenu

Muzej Jovana Cvijića 19. marta ponovo otvara svoja vrata - Završena dvogodišnja rekonstrukcija zdanja u Beogradu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.03.2017. 13:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Mijatovic/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon građevinske rekonstrukcije i restauracije zidnog slikarastva, Muzej Jovana Cvijića, u nedelju, 19. marta, u 11 sati ponovo otvara svoja vrata za publiku. Istog dana u 12 sati biće otvorena izložba slika Veljka Mihajlovića "Karst" u podrumskom prostoru adaptiranom u galerijski, piše Beoinfo.

Otvaranjem renoviranog Muzeja Jovana Cvijića za publiku, najšira javnost, posebno muzejska publika, naučna, kulturna i akademska javnost, studentske i školske grupe, građani Beograda, dobili su veoma značajno mesto za unapređenje svojih naučnih, kulturnih i umetničkih znanja. Nakon detaljne građevinske rekonstrukcije objekta i restauracije zidnog slikarstva dekoratera Dragutina Inkiostrija Medenjaka, stalna postavka, koja prati život i rad jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih naučnika Jovana Cvijića od ovog proleća dostupna je posetiocima.

U kući, podignutoj 1905. godine, na prostoru nekadašnje Mitropolijske bašte i u kojoj je Jovan Cvijić živeo do smrti 1927. godine, osnovan je memorijalni muzej i otvoren za publiku 1968. godine. Od svog osnivanja sve do 2015. godine, kada je počela rekonstrukcija, muzej nije bio značajnije obnavljan. Na stalnoj postavci izložen je deo Legata Jovana Cvijića, koji čini 1.467 predmeta – arhivsko-bibliotečki materijal, fotografije, lični predmeti, predmeti likovne i primenjene umetnosti, diplome i odlikovanja.

Rekonstrukcija objekta obuhvatila je građevinske radove, sređivanje i zamenu krova i oluka, uvođenje daljinskog grejanja, hoblovanje i lakiranje parketa, krečenje i farbanje stolarije. Restauracijom zidnog slikarstva sanirana su oštećenja, očišćene i konzervirane zidne slikane površine. Urađena je konzervacija i restauracija drvenog nameštaja (kanabe, stolice, stolovi), tekstilnih predmeta (ćilimi, zavese), konzervirani su metalni predmeti (lusteri, bista, odlikovanja).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.