NavMenu

Šest kineskih kompanija zainteresovano za preradu mesa iz Srbije - U maju sporazum o izvozu

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 13.03.2017. 09:26
Komentari
Podeli
(Foto: yamix/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je u nedelju (12. marta 2017. godine) da će u maju u Kini biti potpisan sporazum koji će omogućiti izvoz mesa iz Srbije na to tržište, kao i da je šest kineskih kompanija zainteresovano za preradu mesa iz Srbije.

- Imamo tri sertifikovana objekta za izvoz junećeg i jagnjećeg mesa u Kinu. U maju ću otići da potpišem sporazum sa kineskom Agencijom za bezbednost hrane - rekao je Nedimović novinarima u Lučanima.

Tim sporazumom će se steći uslovi da meso iz Srbije može da ide u Kinu, naglasio je Nedimović.

On je kazao da zasad imamo sertifikate za prerađivačku industriju, te da se zato daju veće subvencije za uzgoj ovaca i goveda.

- Želimo da povećamo kapacitet stočnog fonda - rekao je Nedimović.

On je kazao da Srbija želi da, pored jagnjećeg i junećeg mesa, proširi asportiman izvoza i na mleko i prerađevine od mleka, kao i da otvori nove mogućnosti za voće i povrće.


On je kazao i da je najveći italijanski prerađivač goveđeg mesa u Evropi zainteresovan i da će doći u Srbiju krajem marta.

- Zainteresovani su za pravljenje klanice u Srbiji i izgradnju tri punkta, gde bi "sabirali" meso. U planu je da na prostoru centralne Srbije razvijaju sistem "krava-tele" - rekao je Nedimović.

Ministar je dodao da Italijani jedino tako mogu da obezbede dovoljne količine pošto trguju sa 70 zemalja, kao i da im je zato važan sporazum koji će Srbija potpisati sa Kinom i sporazum o slobodnoj trgovini koji imamo sa Rusijom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.