Izvor: eKapija | Ponedeljak, 12.05.2008.| 11:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako je kompanija WIG iz Beograda izuzetno optimizovala poslovanje pomoću Peftech.Largo informacinog sistema!

(Foto: b)

Naša zemlja nikada nije oskudevala u inženjerskim kadrovima. Iako su programi školovanja bili veoma opširni, sa mnogo teoretskog a malo praktičnog znanja, nakon nekoliko godina rada i kaljenja dobili bi sposobnog stručnjaka koji ume da se suoči sa širokim spektrom problema. Ipak, inženjeri su kreativci i individualci, zbog toga je potrebno osmisliti način kako da ih povežete, organizujete, kako da vrednujete njihov rad; i pre svega: kako da nešto nematerijalno, kao što su znanje, iskustvo i stručnost, plasirate na tržištu. Kada je preduzeće u fazi povoja sve ovo može da se završi u Excel-u; kada poraste broj poslova i broj zaposlenih potrebno je uvesti kvalitetan informacioni sistem.

Preduzeće "WIG" iz Beograda bavi se izradom kompletnih rešenja i inženjeringom u oblasti merenja, regulacije i automatizacije industrijskih i drugih poslova. Ovo obuhvata isporuku opreme ("WIG" je distributer nekoliko poznatih svetskih proizvođača kao što su KROHNE, GESTRA, SMAR, UNITED ELECTRIC CONTROL, SB...), a zatim i montažu, puštanje sistema u rad i, nakon završetka projekta, servisiranje merne opreme. Odnosno, "WIG" se ne bavi samo plasmanom proizvoda, već i plasmanom kompletnih inženjerskih rešenja.

Kada zazvoni telefon, stigne fax ili e-mail sa opisom problema zaposleni u "WIG"-u evidentiraju zahtev klijenta. Tom prilikom zahtev dobija jedinstven broj po kome je kasnije moguće pratiti sve dokumente u sistemu. Za jednostavnije zahteve, na primer kada je u pitanju porudžbina od starog kupca, "WIG" direktno radi ponudu, dok se kod složenih zahteva angažuje inženjerski tim koji analizira problem i predlaže rešenje u skladu sa optimalnim kvalitetom i troškovima prihvatljivim za klijenta. Nakon što se klijent saglasi sa ponudom pravi se porudžbenica na osnovu koje "WIG" naručuje delove ili komponente od dobavljača koje inženjeri, naknadno, ugrađuju u sistem. Nakon prijema, za isporučenu robu i usluge prave se otpremnica i faktura. Svi dokumenti u fazi nabavke i prodaje su međusobno povezani, pa se otvaranjem samo jednog dokumenta lančano može pristupiti bilo kom dokumentu koji je nastao u procesu nabavke ili prodaje, od momenta prvog kontakta sa klijentom do momenta plaćanja fakture. Rad servisera na terenu prati se pomoću radnih naloga. U radnim nalozima evidentira se rad servisera i utrošeni materijal, što su polazni elementi na osnovu kojih referent, u skladu sa dogovorom sa klijentom, može napraviti fakturu, preuzimanjem podataka iz radnog naloga. Korišćenjem IIS Largo na ovaj način se poboljšava organizacija, olakšava komunikacija između zaposlenih i olakšava se praćenje projekata, uz mogućnost brojnih analiza na osnovu kojih preduzeće "WIG" može da optimizuje svoje poslovanje.

"WIG" postoji već 15 godina, a klijenti "WIG"-a se stalno vraćaju. I ove godine "WIG" nastupa na Sajmu tehnike, na štandu br. 1317, a na njihovom štandu biće pristutno i preduzeće "Perftech".

Autor: Slavko Vujnović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.