NavMenu

Kako je kompanija WIG iz Beograda izuzetno optimizovala poslovanje pomoću Peftech.Largo informacinog sistema!

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.05.2008. 11:54
Komentari
Podeli

Naša zemlja nikada nije oskudevala u inženjerskim kadrovima. Iako su programi školovanja bili veoma opširni, sa mnogo teoretskog a malo praktičnog znanja, nakon nekoliko godina rada i kaljenja dobili bi sposobnog stručnjaka koji ume da se suoči sa širokim spektrom problema. Ipak, inženjeri su kreativci i individualci, zbog toga je potrebno osmisliti način kako da ih povežete, organizujete, kako da vrednujete njihov rad; i pre svega: kako da nešto nematerijalno, kao što su znanje, iskustvo i stručnost, plasirate na tržištu. Kada je preduzeće u fazi povoja sve ovo može da se završi u Excel-u; kada poraste broj poslova i broj zaposlenih potrebno je uvesti kvalitetan informacioni sistem.

Preduzeće "WIG" iz Beograda bavi se izradom kompletnih rešenja i inženjeringom u oblasti merenja, regulacije i automatizacije industrijskih i drugih poslova. Ovo obuhvata isporuku opreme ("WIG" je distributer nekoliko poznatih svetskih proizvođača kao što su KROHNE, GESTRA, SMAR, UNITED ELECTRIC CONTROL, SB...), a zatim i montažu, puštanje sistema u rad i, nakon završetka projekta, servisiranje merne opreme. Odnosno, "WIG" se ne bavi samo plasmanom proizvoda, već i plasmanom kompletnih inženjerskih rešenja.

Kada zazvoni telefon, stigne fax ili e-mail sa opisom problema zaposleni u "WIG"-u evidentiraju zahtev klijenta. Tom prilikom zahtev dobija jedinstven broj po kome je kasnije moguće pratiti sve dokumente u sistemu. Za jednostavnije zahteve, na primer kada je u pitanju porudžbina od starog kupca, "WIG" direktno radi ponudu, dok se kod složenih zahteva angažuje inženjerski tim koji analizira problem i predlaže rešenje u skladu sa optimalnim kvalitetom i troškovima prihvatljivim za klijenta. Nakon što se klijent saglasi sa ponudom pravi se porudžbenica na osnovu koje "WIG" naručuje delove ili komponente od dobavljača koje inženjeri, naknadno, ugrađuju u sistem. Nakon prijema, za isporučenu robu i usluge prave se otpremnica i faktura. Svi dokumenti u fazi nabavke i prodaje su međusobno povezani, pa se otvaranjem samo jednog dokumenta lančano može pristupiti bilo kom dokumentu koji je nastao u procesu nabavke ili prodaje, od momenta prvog kontakta sa klijentom do momenta plaćanja fakture. Rad servisera na terenu prati se pomoću radnih naloga. U radnim nalozima evidentira se rad servisera i utrošeni materijal, što su polazni elementi na osnovu kojih referent, u skladu sa dogovorom sa klijentom, može napraviti fakturu, preuzimanjem podataka iz radnog naloga. Korišćenjem IIS Largo na ovaj način se poboljšava organizacija, olakšava komunikacija između zaposlenih i olakšava se praćenje projekata, uz mogućnost brojnih analiza na osnovu kojih preduzeće "WIG" može da optimizuje svoje poslovanje.

"WIG" postoji već 15 godina, a klijenti "WIG"-a se stalno vraćaju. I ove godine "WIG" nastupa na Sajmu tehnike, na štandu br. 1317, a na njihovom štandu biće pristutno i preduzeće "Perftech".

Autor: Slavko Vujnović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.