Izvor: eKapija | Nedelja, 12.03.2017.| 10:58

Nemačka kao saveznik u dualnom obrazovanju - U sistemu 900 učenika za pet obrazovnih profila

Sinhronizovano uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji između glavnih aktera, odnosno škola i privrede koja treba da učestvuje u kreiranju sadržaja, ključno je za uspeh ovog sistema. Nemačka industrija kao jedna od vodećih ekonomskih sila, tokom vremena je odolela brojnim izazovima upravo zahvaljujući dobro obučenoj radnoj snazi i ovom sistemu koji se u Nemačkoj sprovodi već skoro sto godina, rekao je direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap na skupu u Privrednoj komori Srbije povodom upoznavanja privrednika sa njihovim odgovornostima u procesu uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji.

Zainteresovani privrednici, članovi PKS-a i Nemačko-srpske privredne komore, okupili su se u petak (10. marta 2017. godine) kako bi rešili nedoumice oko funkcionisanja ovog sistema i njihovih odgovornosti u samom procesu.

- Nemačka organizacija GIZ već četiri godine podržava srpsko Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog
razvoja u naporima da definiše i učvrsti principe dualnog obrazovanja u Srbiji, kada smo zajedno sa
Ministarstvom i privredom počeli da identifikujemo stručne profile kojih je bilo nedovoljno na srpskom
tržištu - izjavila je tom prilikom An Katrin Henšel iz GIZ-a.

Interesovanje srpskih kompanija za ovaj sistem je u ekspanziji. Trenutno se na ovaj način školuje više od 900 učenika za pet obrazovnih profila - industrijski mehaničar, bravar zavarivač i električar, operater izrade nameštaja i trgovac - u 18 srednjih stručnih škola, u saradnji sa oko 60 privrednih subjekata, a uz podršku projekata GIZ, Austrijske privredne komore i Švajcarske organizacije za razvoj - SDC.

Od naredne školske godine obrazovanje će biti organizovano za još najmanje četiri nova obrazovna profila
(automehaničar, elektormonter, modni krojač i tehničar logistike i špedicije).

PKS je kao spona privrede i obrazovnog sistema, pružila pomoć u usaglašavanju ugovora i definisanju međusobnih odnosa i obaveza između kompanija, škola i učenika, odnosno njihovih roditelja. Iskustva u sprovođenju kombinovane, teoretske i praktične nastave u okviru ovog projekata, poslužiće nam i u kreiranju najbolјih zakonskih rešenja za srpski model dualnog obrazovanja, rekla je Mirjana Kovačević, direktor Sektora edukacije.

Skup sa privrednicima organizovali su Fondacija Konrad Adenauer, Nemačkosrpska privredna komora i Privredna komora Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.