NavMenu

Sve je manje goveda, svinja, koza i živine u Srbiji

Izvor: Dnevnik Subota, 11.03.2017. 10:26
Komentari
Podeli
Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, na kraju prošle godine, u odnosu na isti period 2015, u Srbiji je ukupan broj goveda bio 2,5% manji, svinja 8%, ovaca 6,9%, koza 1,3%o i živine 6,9 %. Goveda se najviše gaje u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, a svinje u Vojvodini.

U odnosu na desetogodišnji prosek, ukupan broj goveda u Srbiji manji je 8,9%, svinja 12,8%, koza 19,1% i živine 11,2%, dok je broj ovaca povećan 4,1%.

Član Odbora SANU za selo Branislav Gulan iznosi podatak da je u našoj zemlji prošle godine proizvedeno samo 75.000 tona goveđeg mesa, što je najmanje za poslednjih pola veka.

– Iz godine u godinu Srbija izvozi sve manje mesa – kaže Gulan.

– Sredinom osamdesetih godina prošlog veka smo u svet slali 50.000 tona "bebi-bifa" iz Jugoslavije, a od toga 30.000 tona iz Srbije. Danas je taj izvoz iz Srbije manji čak 100 puta jer 2015. godine izvezeno je 315 tona, a lane oko 400. Inače, prošle godine iz Srbije je ukupno izašlo tek 1.130 tona goveđeg mesa, od čega je samo 450 tona otišlo u Evropsku uniju, a ostatak u zemlje CEFTA regiona, što je najmanja proizvodnja za poslednjih pet decenija. To je razlog i sve manje proizvodnje goveđeg mesa u Srbiji.

Gulan navodi podatak da je od početka prošle godine Srbija iz zemalja EU uvezla oko 790 tona goveđeg mesa, vrednog 3,4 mil USD. U 2015. godini, kako kaže, uvezli smo i 20.100 tona svinjskog mesa, za 46,6 mil USD, a najviše se uvozilo iz Španije, Mađarske i Nemačke. Iste godine izvezli smo 12.000 tona svinjetine, vredne 27,7 mil USD, a naše svinjsko mesto završilo je u Rusiji, Makedoniji i Crnoj Gori. Prošle godine, dodaje, uvezli smo 12.600 tona svinjskog mesa, a izvezli 3.390 tona.

Sekretar Udruženja za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović smatra da Srbija treba da se pozabavi pitanjem govedine.

– Srbija nije konkurentna ni cenom, a nemamo ni dovoljan broj grla u tovu – ocenio je Budimović.

– Staje u Srbiji su prazne – njih najmanje oko 200.000, koliko je i praznih kuća – pa nema ni junadi. Procene su da u Srbiji imamo oko 15.000 do 20.000 junadi. Oko 5.000 njih raznim kanalima ode preko Drine u BiH u Republiku Srpsku, a veliki deo i na Kosovo.

– Uvoz svinjskog mesa u ovoj godini će biti znatno niži jer se cena izjednačila sa zemljama EU pa naše firme nisu imale potrebu da dodatno plaćaju carinu i transport – tvrdi Budimović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.