NavMenu

Raspisan međunarodni konkurs za idejno rešenje spomen-obeležja Zoranu Đinđiću - Rok za prijave 15. jun, pobedniku 8.000 EUR

Izvor: eKapija Petak, 10.03.2017. 11:13
Komentari
Podeli
Budući izgled Studentskog trgaBudući izgled Studentskog trga
Grad Beograd raspisao je danas međunarodni konkurs za idejno rešenje spomen-obeležja Zoranu Đinđiću, koje će biti podignuto na Studentskom trgu 12. marta 2018. godine, kaže gradski menadžer Goran Vesić.

- Prvi deo konkursa trajaće do 15. juna, da bi do kraja juna konkursna komisija donela odluku koja će rešenja ući u uži krug, a potom će ti autori biti pozvani da urade idejno rešenje spomen-kompleksa i da do kraja septembra predlože svoje rešenje, kako bi komisija 16. oktobra završila svoj posao i izabrala rešenje koje će biti realizovano - pojasnio je Vesić.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić rekao je da će postavljanju spomen-obeležja Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu prethoditi uređenje tog trga i to prema idejnom rešenju koje je gradu dostavio arhitekta Boris Podreka.

Grad u narednom periodu prvo treba da izmesti okretnicu trolejbusa sa tog trga, rekao je on, i naveo da će se nakon toga početi sa izgradnjom podzemne garaže koja će imati 700 mesta i koja će, pre svega, u velikoj meri građanima koji tu žive rešiti problem parkiranja.

- Intenzivno radimo na svim tim pripremama i nakon uređenja Studentskog trga, prema idejnom rešenju koje nam je dostavio arhitekta Boris Podreka, mi ćemo na tom mestu postaviti spomenik Đinđiću - dodao je Folić.

Arhitekta Boris Podreka je, govoreći o uređenju Studentskog trga, rekao da je to jedan jako "čudan" prostor koji može da se posmatra ili kao široka ulica ili kao trg sa "nekom anomalijom", te da je cilj uređenja tog prostora njegovo vizuelno proširenje.

Konkursni materijal učesnici konkursa mogu preuzeti bez nadoknade na web-portalu Grada Beograda i Društva arhitekata Beograda od 30. marta ove godine.

Rezultati konkursa biće objavljeni 16. oktobra, a ukupni nagradni fond je 19.000 EUR. Nagrade će biti dodeljene prema sledećoj raspodeli - prva nagrada 8.000 EUR, druga 5.000 EUR, treća 3.000 EUR i tri nagrade od po 1.000 EUR, prenosi Beoinfo.

U žiriju konkursa su njegov predsednik Boris Podreka, glavni gradski urbanista Milutin Folić, akademik i slikar Dušan Otašević, akademik i slikar Vladimir Veličković i slikar Čedomir Vasić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.