Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.03.2017.| 17:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najpoznatije svetske trupe na Beogradskom festivalu igre

(Foto: Jack.Q/shutterstock.com)
Beogradski festival igre biće održan ove godine po 14. put pod sloganom "Velika igra" od 24. marta do 11. aprila. Publika će imati prilike da pogleda ukupno 14 ostvarenja autora i ansambala iz najrazličitijih delova sveta, saopštili su organizatori.

Deo manifestacije je i revija filmova Dani igre u Kinoteci, brojne radionice, majstorski kursevi i izložbe, kao i gostovanje predstave Brodski (Barišnjikov) u režiji Alvisa Haramanisa i izvođenju slavnog Mihaila Barišnjikova.

Kako je najavila direktorka festivala Aja Jung, nastupiće ukupno 15 plesnih trupa iz 12 zemalja - SAD, Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Hrvatske, Letonije, Holandije, Finske, Švajcarske, Velike Britanije i Izraela.

- Očekujemo da ove godine Festival igre poseti oko 23.000 gledalaca - rekla je Jung i dodala da se očekuje ukupno 450 gostiju iz inostranstva.

Nastupi su predviđeni na pozornicama Sava centra, Pozorišta na Terazijama, Ateljea 212, Beogradsog dramskog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, opere Madlenijanum, kao i novosadskog Srpskog narodnog pozorišta.

Podršku festivalu pružili su Evropska unija, ambasadori zemalja koje učestvuju na manifestaciji, Skupština Srbije i Skupština Grada Beograda.

Predsednica republičkog parlamenta Maja Gojković ocenila je da je Festival igre postao manifestacija na kojoj Beogradu mnogi zavide zbog kvalitetnih učesnika i vrhunskog programa.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt podsetio je da EU već peti put podržava Beogradski festival igre i dodao da će sa time nastaviti.

Najavljeno je da će Beograđani na Trgu Republike moći da prate otvaranje festivala 24. marta u 20 časova.

Festival će otvoriti kandska baletska trupa iz Vankuvera Ballet BC.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.