NavMenu

Novosadski VeleBit osvaja i sektor etiketa - Lider u proizvodnji medicinskog papira i termo rolni širi program i najavljuje saradnju sa logističarima

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.03.2017. 15:21
Komentari
Podeli
Novosadsko preduzeće VeleBit dugi niz godina važi za lidera u proizvodnji papira za medicinske aparate, a sve značajnije srpske zdravstvene ustanove njihovi su klijenti. Uz drugi stub svog poslovanja - biznis program (termo rolne, rolne za bankomate, parking aparate, lutriju...), nedavno su proširili asortiman i na sektor etiketa za različite industrije. Da bi osnažili poziciju na tržištu i na ovom polju zabeležili uspehe, investirali su i u opremu. Kupili su tri nove mašine za proizvodnju etiketa, a sada je cilj, kako u razgovoru za eKapiju kaže osnivač i vlasnik Branko Dragičević, da se te mašine "uposle" i da se ugovore novi poslovi.

Velebit je nedavno obeležio jubilej - 25 godina poslovanja. Počeli su u teškim uslovima - 1991. godine, u doba krize i sankcija, nestabilnog kursa dinara, otežanog uvoza sirovina...

Sa osnivačem i vlasnikom Velebita, Brankom Dragičevićem, razgovarali smo o počecima, borbi sa masovnom jeftinom proizvodnjom, planovima za osvajanje novih industrija...

- Ideja je bila da se napravi domaći proizvod, koji bi zamenio uvozni. Nikome nije bilo jednostavno da posluje u to vreme, jer je cela zemlja bila u teškom stanju, usled ratova i sankcija. Kako bismo dali svoj doprinos donirali smo materijal i pomagali velikom broju zdravstvenih ustanova.

Počeli su u iznajmljenom prostoru, da bi ubrzo podigli sopstveni pogon. Uz poslovna dostignuća - prepoznatljiv kvalitet, stalni rast proizvodnje, uvećanje tržišnog udela i izvoza, ono po čemu je VeleBit poznat je i briga o zaposlenima. Ponosni su na činjenicu da je jedan deo radnika sa njima od samog početka, punih četvrt veka. "Nije sve u novcu", kaže Dragičević, "zaposlenima mnogo znači da osete da smo kolege, da su oni ovde prvenstveno ljudi, pa sve ostalo. Radnik nije "potrošna roba", neko ko je samo tu da odradi posao i koga lako možete da zamenite". Danas zapošljavaju 15 ljudi, a po potrebi, kada se realizuju veliki poslovi, angažuju i dodatnu radnu snagu. Danas, u Velebitu rade na najsavremenijim mašinama, po najvišim standardima. Ne štede na inovacijama, već stalno rade na optimizaciji troškova.

- Proizvodnja se odvija u skladu sa standardima svetskih sertifikata ISO 9001 i ISO 13485. Za ostvarivanje ovih ciljeva, bio je neophodan proaktivan i koordiniran angažman stručnjaka iz segmenta istraživanja i razvoja, nabavke... U proizvodnji, važnu ulogu imaju kako izvor najkvalitetnijih sirovina i lanac proverenih dobavljača, tako i ulazna kontrola kvaliteta i praćenje svih faza proizvodnje - kaže naš sagovornik.

Medicinski papirni program koje ovo novosadsko preduzeće nudi, pokriva gotovo sve potrebe zdravstvenih ustanova. Tu su EKG papiri, CTG i EEG papiri, papiri za ultrazvuk, spirometriju i laboratorijske analize. Proizvode za aparate najrazličitijih proizvođača.

Prednost Velebita, kaže naš sagovornik, jeste dugogodišnje iskustvo, broj realizovanih poslova u najvećim medicinskim ustanovama, kako državnim, tako i privatnim. I sve to - bez ijedne reklamacije ili žalbe korisnika.

- Snabdevamo više od 85% srpskog tržišta, kada su u pitanju zdravstvene ustanove. Naši korisnici su VMA, Klinički centar Srbije, Klinički centar Vojvodine, Klinički centar Niš, GAK Narodni front, mnogobrojni zdravstveni centri i ambulatne, privatne klinike i ordinacije...

Za određene sektore, kao što su na primer ginekologija i akušerstvo, bilo je važno samo "probiti led" i dobiti šansu da se dokažu. Branko Dragičević otkriva kako su osvojili i ovaj sektor.

- Na televiziji sam video da je jedna bolnica dobila CTG aparate, kao donaciju. Javio sam se, i ponudio da im poklonim medicinski papir za ove aparate, za naredna tri meseca. Iako u tom trenutku ni nisam znao kolike su njihove potrebe, nisu ni oni znali, jer je u pitanju bila nova tehnologija, rekao sam da ćemo im sav papir dati besplatno. Tako smo počeli, dokazali se i ušli na ovo tržište.

Važan segment poslovanja Velebita je i biznis program: termo rolne, rolne za bankomate i pos terminale, rolne za parking aparate, taksimetre i tahografe, loto i bingo tiketi i papiri za kladionice, blanko i štampani obrasci.

Dugi niz godina, sarađuju sa mnogobrojnim bankama u zemlji i regionu, sa Lutrijom Srbije, Lutrijom Srpske, sa novosadskom Informatikom, MUP-om Srbije, MUP-om Crne Gore, različitim transportnim preduzećima... Branko Dragičević kaže da se oduvek držao stava: kvalitet je osnovno sredstvo za postizanje uspeha.

- Takmičeći se sa masovnom proizvodnjom i jeftinom robom, teško može da se izdrži utakmica na globalnom tržištu. Visok kvalitet, veliki kapacitet i kratki rokovi isporuke - to je ono što su naši aduti - kaže Dragičević.

Dešavalo se da ga na tenderu konkurencija potuče nižom cenom, a onda, ipak, na kraju dobije posao, jer konkurent nije u stanju da obezbedi kvalitet.

- Klijent možda može da oprosti grešku jednom, ali kada dva puta ne uradite posao kako treba, slobodno možete da zaboravite da ćete ga više raditi. Recimo, dogodilo se da je jedan konkurent dva puta isporučio rolne papira koje su, kada bi se potrošile, "zaglavile" bankomat. Ta banka sa tim preduzećem više nije želela da sarađuje, ni po kojoj ceni.

Nedavno su osvojili i novo polje, gde ih očekuju novi poslovni izazovi - sektor etiketa. Velebit ima u ponudi samolepljive etikete u rolni, sa i bez štampe za prehrambenu, farmaceutsku i hemijsku industriju, retail sektor, logistiku... Sa godišnjim kapacitetom većim od 3.000.000 m2 etiketnog papira, mogu da ispune i zahteve za velikim tiražima.

- Proizvod sa visokokvalitetnom nalepnicom će uvek privući pažnju kupca među sličnim proizvodima. Zbog toga izrada nalepnice igra veoma važnu ulogu u životu proizvoda i kompanije - kaže naš sagovornik.

Takođe, zakonska regulativa utiče na uvećanje obaveza kada je u pitanju označavanje proizvoda. Zbog toga svaki proizvod, osim redovne (marketinške) etikete, sadrži i nalepnicu sa uputstvom za upotrebu, deklaraciju itd. Tu Velebit vidi svoju šansu, a naročit rast poslovanja očekuju u sektoru logistike, koji i u Srbiji sve više napreduje. Predstavnici logističkih kompanija u Srbiji najavljuju velike planove za naredni period, a nalepnice (etikete) za označavanje su ono što im svima treba.


Oblast etiketa je posebno zahtevna, jer postoji neograničen broj varijacija, a treba se prilagoditi svakom kupcu i ispuniti njegove zahteve.

Za kraj razgovora, Branko Dragičević osvrnuo se na odnos države prema domaćim preduzećima. Kako kaže, naše firme prve su na udaru inspekcija i kontrola, a poslednje na spisku za pomoć i podršku, što bi moralo da se promeni. Više se brine o velikim stranim ulagačima, dok "domaću pamet" i lokalne privrednike, koji su dokazali da znaju šta rade, predstavnici vlasti ne konsultuju pri donošenju važnih odluka za struku.

Ipak, naš sagovornik se ne vajka i ne žali, već kaže da je to situacija na koju su navikli. Poslovno okruženje koje je daleko od idealnog ih ne sprečava da rade, i to da rade dobro.

- Opšta ekonomska nestabilnost odražava se kroz rast troškova, nižu kupovnu moć i valutne oscilacije, nelojalnu konkurenciju... Sve su to faktori neizvesnosti, kada govorimo o dugoročnom planiranju. No, to je ono na šta ne možemo da utičemo i nema svrhe žaliti se - kaže naš sagovornik.

- Uvek smo spremni da se prilagođavamo novim uslovima, ali nikad na uštrb kvaliteta, jer takve uštede su kratkog daha. Ne odustajemo od praćenja tržišta i inovativnosti.

Zato i u krizi, kada neke kategorije u globalu padaju, Velebit posluje stabilno i u skladu sa očekivanjima. To potvrđuju i poslovni rezultati, odnosno rast i uvećanje tržišnog udela, kao i rast prihoda od prodaje u odnosu na prethodnu godinu za 30%.

Saradnja sa "velikim igračima"

Dragičević ističe da je budućnost u saradnji domaćih proizvođača i velikih stranih kompanija. Kako kaže, ne bi imao ništa protiv da se udruže domaća radna snaga i lokalna proizvodnja, i inostrana iskustva i odrešene ruke koje stranci imaju na velikim tržištima.

- Mi svakako nemamo kapacitet da pariramo ogromnim korporacijama, koje imaju nekoliko miliona klijenata, i da osvajamo sami velika tržišta. Nemamo kapacitet da opslužimo njihove potrebe. Ipak, to ne znači da Velebit ne može da radi u nekoj vrsti partnerstva sa strancima, ili da, čak, postanemo deo neke veće firme jednog dana.

Kao primer kompanije sa kojom bi mogli da sarađuju, naš sagovornik navodi američki NCR, lidera u proizvodnji bankomata i pružanju informatičkih usluga, koji je pre nekoliko godina otvorio kol centar u Srbiji.

Osnivač Velebita ističe da se uvek trude da, koliko god je moguće, daju doprinos zajednici u kojoj posluju, te da doniraju i pomažu medicinske ustanove sa kojima sarađuju. Dobitnici su mnogobrojnih nagrada, kao i zlatnih medalja za kvalitet dizajn.

M.M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.