NavMenu

Intelektualna migracija i kako je zaustaviti - Confindustria Serbia organizovala panel na Kopaonik biznis forumu

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.03.2017. 14:45
Komentari
Podeli
Mehanizmi kojima nadležne institucije i privreda kreiraju uslove za ostanak i zapošljavanje mladih talenata, sprovođenje mera podrške stručnom osposobljavanju, kao i kreiranje i sprovođenje konkretnih programa i mera aktivne politike u cilju podsticanja zapošljavanja mladih, talentovanih ljudi u Srbiji, bile su glavne teme panela koji je u okviru 24. Kopaonik Biznis foruma organizovala Confindustria Serbia, asocijacija italijanskih industrijalaca u Srbiji.

Poseban gost skupa koji je održan u sredu, 8. marta 2017. godine, bio je Marko Landi, bivši COO (Chief Operations Officer) kompanije Apple, čovek koji je 1996. primio Stiva Džobsa nazad u Apple. On se osvrnuo na svoje višegodišnje iskustvo u saradnji sa mladim talentima koje uspeva da zadrži u Italiji tako što zajedno sa njima ulaže i kreira inovativne startapove i menja tradicionalne mehanizme i načine poslovanja.

Erik Kosuta, predsednik Confindustria Serbia, stavio je poseban akcenat na fenomen "povratka kući izuzetnih talenata" koji su se profesionalno usavršavali u inostranstvu i za koje smatra "da predstavljaju novu generaciju koja bi mogla da preoblikuje budućnost Srbije", dok je Gabrijela Grujić, savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje, rekla da bi za dobijanje kvalitetnih obrazovnih profila u Srbiji trebalo povezati obrazovne ustanove sa predstavnicima kompanija.


Kosuta se takođe osvrnuo na potrebu za identifikovanjem i "mapiranjem" onih fakulteta i srednjih škola u Srbiji koje treba dodatno približiti svetu privrede, kako bi se sprečilo "bekstvo blistavih umova".

- Upravo u saradnji sa savetnicom Gabrijelom Grujić, Confindustria Serbia i italijanski privrednici već su pokrenuli projekat "godine otvorenih vrata italijanske industrije", čiji je cilj upravo uspostavljanje aktivnog dijaloga između sveta privrede, prosvete i lokalne zajednice - zaključio je Kosuta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.