NavMenu

Rasadničari Topličkog kraja spremni za prolećnu sadnju - Najtraženije sadnice višanja i šljiva

Izvor: RTS Četvrtak, 09.03.2017. 09:40
Komentari
Podeli
(Foto: Zdravko Lončar)
Iako su godinama u senci proizvođača i prerađivača voća, rasadničari u blačkom kraju imaju veoma važnu ulogu u voćarskoj proizvodnji, od koje živi sve veći broj domaćinstava. Kažu da su pripremili dovoljno sadnog materijala za prolećnu sezonu, a najveće interesovanje i dalje vlada za tradicionalnim voćnim vrstama u ovom kraju, šljivama i višnjama.

Dragoje Savić je najstariji rasadničar u blačkom kraju. Ovim, izuzetno zahtevnim, ali i plemenitim poslom bavi se skoro pola veka. Kaže da nema precizan broj proizvedenih sadnica, ali veruje da jedna petina, od više miliona u voćnjacima na području ove topličke opštine, potiče iz njegovog rasadnika.

- Ima interesovanja. Čekamo bolje vreme, toplije vreme. Narod se opredeljuje uglavnom za voće, podizanje novih zasada voćnjaka. Tu vidi računicu - kaže Dragoje Savić, proizvođač sadnog materijala iz Blaca.

- Kretanja na tržištu voća direktno se odražavaju i na interesovanje proizvođača za određenim voćnim vrstama - kaže rasadničar Rade Todosijević, koji tvrdi da je sortiment u gotovo svim rasadnicima u ovom kraju manje više isti, samo se menja broj sadnica u zavisnosti od potražnje.

- Od šljiva samo stenlej, pošto tržiste najviše nju traži. Nju, ima jabuke, bilo je i prošle godine višnje - kaže Rade Todosijević, proizvođač sadnog materijala iz Trbunja.

U desetak rasadnika na području opštine Blace godišnje se proizvede oko stotinak hiljada sadnica, koje uglavnom završavaju u topličkim voćnjacima.

- Ljudi se bave time, sadnice su vrlo kvalitetne ovde i takvi voćnjaci postižu rekordne prinose kasnije - kaže Bojan Nikolić, opština Blace.

Da bi obezbedili zadovoljavajući prijem i razvoj tokom godine, stručnjaci savetuju da se, u zavisnosti od vremenskih prilika, planirana sadnja voća obavi što pre.

- Prolećna sadnja podrazumeva redovno obilaženje mladih sadnica i redovno zalivanje, da bi korenov sistem postigao optimalnu vlažnost ako želimo da imamo siguran prijem i dobar napredak sadnica - kaže Saša Milosavljević, asistent na Visokoj poljoprivredno-prehrambenoj školi u Prokuplju.

Uz najzastupljenije, šljive i višnje, u topličkim rasadnicima mogu se naći i stare autohtone voćne vrste, koje se, u sve većem broju ponovo sade u voćnjacima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.