NavMenu

Dve trećine kreativnih agencija u Srbiji "izvozi" svoje usluge

Izvor: eKapija Sreda, 08.03.2017. 19:16
Komentari
Podeli
Sa foruma Izazov 2017Sa foruma Izazov 2017
Čak 63% agencija u Srbiji "izvozi" svoje usluge, rezultat je najnovijeg istraživanja koje su sproveli portal Marketing mreža, u saradnji sa agencijom MASMI Beograd.

Većini ispitanika saradnja sa stranim klijentima (čije sedište nije u Srbiji) donosi do 30% zarade. Kako su naveli tokom istraživanja, uglavnom rade za klijente iz regiona (62%) i Evrope (28%), dok svega 7% radi sa klijentima čije je sedište u Americi ili Kanadi.

- Rezultati istraživanja koje smo sproveli sa istraživačkom agencijom MASMI Beograd nisu neočekivani. Zanimljiv je podatak da je čak 37% ispitanika navelo da poslove dobija uglavnom preko preporuke i ličnog kontakta, a samo pet% na regularnim konkursima. Nešto više od četvrtine ispitanika reklo je da klijente dobijaju preko agencijskih mreža, a 20% njih klijenti su direktno kontaktirali - istakla je Ivana Parčetić Mitić, osnivač i urednica portala Marketing mreža.

Kao najveće probleme sa kojima se susreću u radu sa stranim klijentima, ispitanici su naveli rad "na daljinu" (40%), nerazumevanje i nedovoljno poznavanje tržišta (35%), kao i nedovoljno poznavanje kulture i navike potrošača (22%).

Više od trećine marketing i PR profesionalaca iz Srbije smatra da je izvozni potencijal naše kreativne industrije do 50%, dok našim glavim adutima, u odnosu na strane agencije, smatraju se kvalitet ideja za manje novca, kao i fleksibilnost i prilagodljivost uslovima.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 206 profesionalaca iz šest država regiona, a ispitanici su stručnjaci iz oblasti marketinga i odnosa sa javnošću, zaposleni u agencijama i kompanijama. Rezultati istraživanja predstavljeni su na trećem regionalnom forumu komunikacionih lidera – IZAZOV 2017, koji je održan 1. i 2. marta u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, u organizaciji portala Marketing mreža.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.