Izvor: seebiz.eu | Sreda, 08.03.2017.| 18:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Standard & Poor's srezao rejting Agrokora - Prognoze za hrvatski koncern i dalje negativne

(Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Standard & Poor's je druga rejting agencija, nakon Moody'sa, koja je srezala rejting Agrokora. Rejting te kompanije snižen je na B- i to sa negativnim prognozama.

- Smanjeni rejting održava naš pogled da je Agrokorova kapitalna struktura negativno pogođena rastućim rizikom refinansiranja povezanim sa nadolazećim otplatama duga u 2018. godini - objasnili su u S&P-u.

U toj agenciji dodaju da je Agrokor i dalje visoko zadužen (prilagođeni dug čak šest puta veći od EBITDA) sa nižim EBITDA maržama za 2016-2017 godinu. Trenutno je i pristup tržištima kapitala vrlo nesiguran, upozoravaju u agenciji.

Upozoravaju da je u trenutnim tržišnim okolnostima Agrokorova mogućnost da se dodatno zaduži ili da podigne kapital vrlo upitna kao i da su vrlo izazovne mogućnosti eventualnih pregovora za promenu strukture kapitala.

Tempirana bomba za Agrokor ostaju PIK krediti. PIK (payment in kind) kredit u iznosu od 485 mil EUR Agrokor je podigao 2014. godine radi preuzimanja Mercatora. Radi se o specifičnom finansijskom instrumentu kojim se dužniku posuđuje novac na osnovu imovine, a otplata se vrši na kraju ugovorenog razdoblja. Taj kredit na naplatu stiže u maju 2018. godine.

Agrokor je u više navrata odlagao javnu ponudu deonica, ali se čini da će uskoro morati da povuče konkretniji potez u tom smeru.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.