Izvor: Novosti | Sreda, 08.03.2017.| 12:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Goša u Smederevskoj Palanci remontuje 25 vagona Srbija voza - Za popravku izdvojeno 210 miliona dinara

(Foto: J5M/shutterstock.com)
Do leta bi sa srpskih pruga konačno trebalo da nestanu kompozicije išarane grafitima, s pohabanim i isflekanim sedištima u vagonima. U Fabrici šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci uveliko se radi na modernizaciji kola koja će narednih meseci zasijati novim sjajem. Na spisku za remont je 25 vagona čija će unutrašnjost biti potpuno zamenjena.

Preduzeće Srbija voz izdvojilo je 210 miliona dinara iz sopstvenih sredstava za uređenje vagona koji saobraćaju na međunarodnim relacijama.

Pomoćnik generalnog direktora za komercijalne poslove i marketing Srbija voza Zoran Stevanović napominje da će kola imati bolje grejanje i mnogo kvalitetnije osvetljenje. Kako kaže, obim radova je takav da će posle remonta garniture izgledati i funkcionisati kao u novim kolima. Vagoni će spolja biti u sivim tonovima, dok će unutrašnjost biti u crvenoj i plavoj boji.

- Što se tiče enterijera, većina materijala će biti zamenjena, kao i oprema i tehnika. U devet kola sa ležajevima najveći je obim radova, jer se skida sve iz unutrašnjosti, pa čak i uređaji. Ostaju samo kostur i šasija, tako da ćemo posle radova dobiti praktično nova kola. To su udobni kušeti koji u dnevnoj vožnji mogu da se koriste za sedenje, a sedišta mogu i da se obore. Oni saobraćaju na linijama ka Baru, Ljubljani i Budimpešti - objašnjava Stevanović.

U planu popravki je i šest kola za prevoz automobila kojima će biti produžen vek.

Stevanović smatra da će planiranim popravkama biti značajno unapređen kvalitet usluge ovog javnog preduzeća.

- Zaokružili smo proces nabavke vozila iz ruskog kredita i u saobraćaju imamo 21 garnituru elektromotornih vozova. U saobraćaj je pušteno i 27 novih dizel-motornih vozila, a ranije ih je nabavljeno 12, tako da ih sada ukupno na našim prugama ima 39. Posle ovog remonta od 25 kola, ostaće nam još samo 16 starih elektromotornih vagona, od kojih devet saobraća u BG vozu a ostali na relacijama do Pančeva, Niša i Požarevca - navodi Stevanović.

U Srbija vozu se nadaju da će u narednom periodu preurediti i te kompozicije. Kako kažu, u toku su pregovori sa gradom Beogradom o tome da se, uz pomoć sredstava EBRD, garniture prilagode potrebama prevoza u gradskoj železnici.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.