Izvor: Novosti | Sreda, 08.03.2017.| 12:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Formira se park prirode Zlatibor? - Srbijašume preuzimaju gazdovanje planinom

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine 2. marta 2017. godine pokrenulo je postupak za formiranje parka prirode Zlatibor - budućeg zaštićenog prirodnog područja prve kategorije - na površini od 41.923 hektara. Tako će se više od polovine najposećenije srpske planine naći u režimu zaštite, ogromnim prostranstvom će, umesto opštine, gazdovati javno preduzeće Srbijašume, a lokalnu samoupravu i privatne vlasnike parcela očekuju ograničenja u raspolaganju imovinom.

Pored čajetinske zemlje, budući park prirode Zlatibor će obuhvatiti i delove opština Užice, Nova Varoš i Priboj, a unutar granica zaštićenog prirodnog dobra 56% površina pripada privatnim vlasnicima, dok je ostatak vlasništvo države. Ovakvo rešenje za ogromno zlatiborsko prostranstvo je dobro jer podrazumeva zaštitu biljnog i životinjskog sveta, ali su mnogi skeptični zbog toga što će za sve buduće aktivnosti - u zavisnosti od zone zaštite - biti potrebna saglasnost budućeg parka prirode.

- Iz predložene mape jasno je da će opština Čajetina jednim aktom izgubiti kontrolu nad polovinom svoje teritorije, a najgore od svega je to što se ovim postupkom prikriva namera da se sa republičkog nivoa osujeti izgradnja najveće panoramske gondole na svetu - ističe prvi čovek lokalne samouprave Milan Stamatović.

- Pritom, mi jedini u Srbiji imamo potpuno uređenu plansku dokumentaciju, pa je u najmanju ruku čudno što pri stvaranju zaštićenog dobra niko nije kontaktirao ni sa opštinom, ni sa lokalnim stanovništvom.

Pod upravom budućeg parka prirode naći će se čitave čajetinske mesne zajednice - poput centralne turističke, Jablanice, Stubla, Rudina, Ljubiša, Šljivovice... Prvi i najviši nivo zaštite je predviđen za tokove Uvca i Crnog Rzava, a Ribničko jezero - pored kojeg prolazi trasa panoramske gondole - u drugoj je zoni zaštite, što znači da će biti omogućeno bavljenje isključivo "tradicionalnim delatnostima". Zato je i nejasno da li će skijaški sadržaji i hotelijerstvo, posle prvih 100 godina turizma na Zlatiboru, biti svrstani u ovdašnju "tradiciju".

Iako je i deo Stare planine svojevremeno proglašen parkom prirode, tamo je dozvoljena izgradnja gondole, pa to Čajetincima daje nadu da najveći turistički poduhvat na Zaltiboru u novijoj istoriji ipak neće biti zaustavljen.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.