NavMenu

Srbija bi do 2020. mogla da dobije 5G mobilnu mrežu

Izvor: Blic Sreda, 08.03.2017. 11:21
Komentari
Podeli
(Foto: DisobeyArt/shutterstock.com)
Čelni ljudi tri najveća srpska mobilna operatora najavljuju da bi 5G mreža za mobilnu telefoniju u Srbiji mogla da zaživi 2020. godine. Neke od kompanija su već u fazi testiranja ove mreže, neke će uskoro biti, ali je, kako kažu, bar zasada, još u fokusu 4G mreža, koja ima sve veći broj korisnika.

Generalni direktor kompanije Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk kaže da za 5G mrežu još ima vremena, da su sva tri operatora u Srbiji u investicijama koje se odnose na 4G mrežu.

- Pre nešto više od godinu dana svaki operator je dao po 42 mil EUR za licence za 4G mrežu. Kada je u pitanju 5G, sve analize i predikcije kažu da će u komercijalnu upotrebu 5G mreža da krene od 2020. godine - kaže on.

Kako navodi, ne treba žuriti, jer još ima vremena kada je u pitanju 4G mreža i pokrivanje stanovništva, ali i teritorije.

- Veliki broj korisnika ima 4G kartice i koristi tu mrežu, ali nisu pokrivena sva naselja, autoputevi i putevi, a pred operatorima je obaveza ulaganja i povećanja kapaciteta postojeće mreže. Nisu još ni svi telefoni opremljeni sa 4G SIM karticama, tako da mnogi korisnici još ne mogu da je koriste - objašnjava Ćulibrk.

Generalna direktorka Telenor Srbija Ingeborg Øfsthus objašnjava da je ova kompanija već testira nešto što je blisko 5G mreži, ali da je to zasada više u svrhe učenja. I ona kaže da je prioritet širenje 4G mreže.

- 5G će svakako biti potrebna u budućnosti, jer će biti potrebni sve veći kapaciteti... Potrebna je tehnologija koja će omogućiti da se sve dešava odmah i sada. Mi se zasada spremamo, tako da ćemo doći i do toga - kaže ona.

Kako je navela, čini se da je 2020. godina dobar tajming za uvođenje ove tehnologije.

Sličnog stava, kada je tajming u pitanju, je i Dejan Turk, generalni direktor Vip-a. On navodi da se 5G mreža već testira, ali da je zasada akcenat još uvek na 4G mreži.

- Mi smo u fazi testiranja 5G tehnologije. Ipak, dok ne vidimo da je 4G tehnologija u svom svom kapacitetu korišćena, onda nema potrebe za 5G mrežom. Do 2020. gdine ćemo sigurno biti u situaciji da će biti raspisane licence, da će doći do opterećenja postojećih mreža i da će 5G biti relevantna za nas - kaže on.

Direktori složni: Mora doći do pada cena rominga

Kada su u pitanju cene rominga, koje su u Srbiji i dalje visoke, a u EU je ova usluga ukinuta, i Turk, kao i njegove kolege, kaže da se nada da će operatori u celom regionu biti malo brži u nekim promenama.

- Mi smo počeli da snižavamo cene unutar Telekom Austria Group. Međutim, mora neko partnerstvo da postoji, tipa "sniziš ti cenu meni, snizim je i ja tebi". Nadam se da će u korist korisnika doći do smanjenja cena - kaže on.

Direktorka Telenora navodi da će u budućnosti sigurno doći do iste regulative kada je u pitanju roming, kao što je ona koja važi u EU.

- U ovom trenutku smo van EU, tako da situacija, kada je u pitanju roming, nije najpovoljnija. Ipak, mislim da je sve pitanje vremena, i nadam se da će se to desiti mnogi pre nego što Srbija postane članica EU - kaže ona.

Prvi čovek Telekoma Ćulibrk kaže da je činjenica da je bilo kontakata i zahteva prema EU i Evropskoj komisiji kada je u pitanju roming, ali da zasada nema spremnosti sa njihove strane "jer očigledno njihovi operatori nisu zainteresovani da se ta roming-free teritorija proširi van granica EU"

- Evropski operatori nisu neko ko će od od toga ima benefit - kaže on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.