NavMenu

Prva količina od 300.000 litara ulja iz interventnog uvoza stigla u Srbiju - jeftino ulje samo u prodavnicama "Delta Maxi grupe"

Izvor: Danas Četvrtak, 08.05.2008. 09:42
Komentari
Podeli

Prva količina od 300.000 litara ulja iz interventnog uvoza stigla je u Srbiju, ali se može naći samo u rafovima prodavnica "Delta Maxi grupe". U "Interex", trgovačkom lancu iz Francuske, koji u Srbiji ima pet prodajnih objekata, tvrde da im uvoznik, firma "Western Style" iz Ivanjice, nije ni ponudio ulje iz uvoza i da tu privilegiju u ovom trenuku ima samo "Delta".

- Pretpostavljam da je pri ugovaranju prodaje uvoznik imao u vidu broj objekata kojima raspolaže "Delta". Naime, jedan od uslova tendera za bescarinski uvoz ulja bio je i ugovor sa trgovačkom kućom koja prihvata da tu namirnicu prodaje po propisanoj ceni od 95 dinara za litar. I mada se može pretpostaviti da je zarada trgovaca u ovom slučaju niska, "Interex" bi prihvatio ponudu i potpisao ugovor sa uvoznikom. Ipak, takva ponuda nije stigla i mi prodajemo samo ulje naših dobavljača - rekao je Dejan Radulović, direktor marketinga "Interex".

On je potvrdio da je prodaja ulja smanjena, posle obimnih kupovina te namirnice pre novembarskog poskupljenja kada je cena litra ulja skočila na oko 145 dinara.

Komentarišući uvoz ulja Vojislav Stanković, saradnik Centra za naučnoistraživački rad Privredne komore Srbije izjavio je da je uvezeno ulje od suncokreta, ali nije mogao da govori o kvalitetu i standardima koje ta namrnica mora da zadovoljava, s obzirom na to da Turska nije članica Evropske unije.

- Ulje je, prema mojim saznanjima, stiglo iz Turske u cisternama, odnosno u tzv. rinfuzu. U Srbiji je flaširano i etiketirano, prema domaćim propisima, kako bi moglo da se isporuči prodavnicama. Ostaje, međutim, nejasno kako su pokriveni troškovi transporta i kolika je zarada uvoznika, imajući u vidu udaljenost Turske - kaže Stanković.

Vlada Srbije je 4. decembra prošle godine donela odluku o bescarinskom uvozu 15.000 tona ulja kako bi doprinela stabilizaciji cena te namirnice. Odluka o interventnom uvozu doneta je posle zahteva uljara da povećaju cenu te namirnice sa 95 na 145 dinara za litar. Inače, cena ulja krenula je naviše još u martu 2007. godine kada je litar koštao 75 dinara, da bi krajem prošle godine dostigla 145 dinara za litar. Godišnje se u Srbiji proizvede oko 120.000 tona ulja, dok, se godišnja potrošnja po glavi stanovnika kreće oko 7,4 litra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.