NavMenu

Niko neće stan u siromašnim gradovima Srbije - Najjeftiniji kvadrat u Bačkom Petrovcu 117 EUR

Izvor: Novosti Utorak, 07.03.2017. 17:59
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Nijedna porodica u poslednjoj deceniji nije odlučila da kupi nekretninu u opštinama Bojnik, Crna Trava ili Golubac. U ovim mestima u proteklih deset godina nije kupljena nijedna kuća ili stan na kredit. Tržište nekretnina gotovo je zamrlo i u Bosilegradu, Trgovištu, Svrljigu... Ovakva situacija nije samo u nerazvijenim opštinama na jugu Srbije, primera ima i u Vojvodini. Ni u Irigu, Sečnju i Žitištu već godinama nema kreditnih kupaca. One koji žele da se skuće ometa nemaština i niska primanja, zbog kojih ne ispunjavaju uslove za kredit. S druge strane, u mnogim mestima su cene kvadrata pale da se celo domaćinstvo može pazariti samo za nekoliko hiljada evra.

Ni banke se, kako kažu u agencijama za nekretnine, ne utrkuju da privuku klijente iz nerazvijenih opština. Takve transakcije za njih su rizične, jer u slučaju neplaćanja, teško mogu da se "oslobode" stana.

Bojan Milošević, iz niške agencije Green nekretnine, smatra da je osnovni razlog što u Svrljigu i okolnim opštinama gotovo da i nema nekretnine koja bi se mogla prodati kreditnom kupcu to što veliki broj objekata nije legalizovan. Banke ne odobravaju pozajmice za objekte izgrađene bez građevinske dozvole.

- Najveći problem je što kuće nisu ozakonjene - priča Milošević.

- Čak i ako neko uspe da proda nekretninu, uglavnom je kupe gastarbajteri, koji žele da imaju nešto svoje kad dođu u Srbiju, a oni plaćaju gotovinom. Kredite uzimaju mladi bračni parovi i vojna lica, a oni uglavnom teže da se nastane u većim gradovima, Nišu i Kragujevcu.

Predsednik Žagubice, Safet Pavlović, kaže da u ovoj opštini u poslednjih 15 godina nije izgrađena nijedna zgrada, tako da i ne čudi što je tržište nekretnina "zamrlo".


- Dešava se jedino da se oglase na prodaju privatna domaćinstva i to kada se neko odseli, ali to je teško prodati. Deca odlaze na školovanje u veće gradove i uglavnom teže da tamo i ostanu. U našem kraju ima i ljudi koji dolaze iz inostranstva, ali ni oni ne kupuju kuće, jer imaju svoja imanja i u njih ulažu - kaže Pavlović.

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), u opštinama i gradovima u Srbiji, najmanje košta kvadratni metar u Bačkom Petrovcu, svega 117 EUR. Deluje da je povoljno kupiti nekretninu i u Bečeju jer je kvadrat 212 EUR, u Topoli 223 EUR, u Priboju 311 EUR, Šidu 313, Žablju 232 EUR, a u Boru 335 EUR. Toliko ih plaćaju kupci koji uzimaju stambene kredite osigurane u NKOSK. Najjeftiniji kvadrat u centralnim beogradskim opštinama je u Rakovici, 922 EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.