NavMenu

Izvoz agrara u Srbiji porastao za 11,9% u odnosu na 2015. godinu

Izvor: Novosti Utorak, 07.03.2017. 16:39
Komentari
Podeli
(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Srbija je u 2016. godini od izvoza poljoprivrednih proizvoda zaradila 3,2 mlrd USD, što je predstavljalo rast od 11,9% u odnosu na 2015. Vrednost uvoza u istom periodu bila je 1,4 mlrd USD, što je za 10,7% manje nego pre dve godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Naša zemlja najviše je izvozila žitarice, voće i povrće, dok je uvozila kafu, čaj, začine, duvan i smrznuto svinjsko meso.

Prema analizi Vojislava Stankovića, agrarnog analitičara, suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2016. godini ima rast od 39,7% i iznosi 1,7 mlrd USD.

- Najznačajniji proizvod agrarnog porekla u izvozu u 2016. godini bio je merkantilni kukuruz u vrednosti od 346 mil USD i sa učešćem u ukupnom izvozu od 1,5% - kaže Stanković.

- Tu su i cigarete od duvana, u vrednosti od 277 mil USD, pa smrznuta malina, čija je vrednost bila 248 mil USD, merkantilna pšenica - 134 mil USD, jabuke, šećer i šećerna repa. Kada je reč o uvozu, tradicionalno dominira grupa "nekonkurentnih" proizvoda. To su sirova kafa, banane, pomorandže, ižiljeni duvan za cigarete, cigarete, zamrznuto svinjsko meso...

Kako ističe analitičar Novosti Stanković, najznačajniji partneri poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije su EU, zemlje zapadnog Balkana, CEFTA i Rusija. Pomenuta tržišta u periodu januar-novembar 2016. godine imaju udeo u ukupnoj srpskoj spoljnotrgovinskoj razmeni hrane od 89%. U ukupnom izvozu učešće je 97%, a u uvozu 72%.


Sa zemljama CEFTA, govori Stanković, u 2016. godini imali smo izvoz u vrednosti od 1,2 mlrd USD, od čega poljoprivredi pripada 39%. Istovremeno, vrednost uvoza je bio 126 mil USD, a agrar ima procenat od 9%.

Postojeći sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom, Srbija ne koristi dovoljno i adekvatno, s obzirom na značajne oscilacije u svojoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao ni kapacitete kojima raspolaže u prerađivačkoj industriji, objašnjava Stanković.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.