Izvor: Beta/Tanjug | Utorak, 07.03.2017.| 14:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

TABAKOVIĆ: Očuvana finansijska stabilnost, najveći problem nenaplativi krediti

Jorgovanka Tabaković (Foto: Tanjug/Rade Prelić)
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kaže da je u Srbiji očuvana finansijska stabilnost, vraćeno je poverenje u domaću valutu, ukupna štednja stanovništva premašila je 9 mlrd EUR, a da treba rešavati problem nenaplativih kredita.

Tabaković je na Kopaonik biznis forumu rekla da je u 2016. međugodišnja inflacija iznosila 1,6%.

Istakla je i da je dinar od početka 2017. godine do kraja februara oslabio za 0,4% prema evru, dok je NBS od 4. januara do 28. februara prodala 330 mil EUR na međubankarskom tržištu.

Centralna banka je, prema njenim rečima, da bi očuvala stabilnost kursa, prošle godine NBS prodala 980 mil EUR, a kupila 820 mil EUR.

Osvrćući se na proces dinarizacije, apostrofirala je da je 2008. godine svega petina kredita stanovništvu bila u dinarima, a danas je to blizu 50%, dok su kamate na dinarske kredite smanjene za preko 10 procentnih poena. Tabaković je istakla da će naredni zadatak biti da se poveća kvalitet bankarskih usluga i smanje kamate.

Kako je rekla, najveći problem je visok nivo problematičnih kredita u ukupnim bankarskim pozajmicama koji je u decembru 2016. godine iznosio 17%.

- Visok nivo nenaplativih problematičnih kredita je najvećim delom nasleđen, ali je smanjen za 4,6 procentnih poena u protekloj godini - rekla je Tabaković.

U strukturi problematičnih kredita najveće učešće, 45%, ima privreda, stambeni krediti čine 8,7%, a gotovinski krediti 7,5%.

Dodala je da su problematični nenaplativi krediti pokriveni regulatornim rezervama i da će njihovo kretanje zavisiti od realnog sektora, ali i pravnog okvira.

Tabaković je istakla da je Srbija "odabrala put održivog razvoja koji ćemo slediti". Dugogodišnja praksa trošenja, prema rečima guvernerke, zamenjena je investicionom, pa su ulaganja postala motor rasta bruto domaćeg proizvoda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.