NavMenu

U Srbiji 1.600 licenciranih inženjera za energetsku efikasnost - Emisija ugljen-dioksida smanjena za 30 hiljada tona godišnje

Izvor: eKapija/Tanjug Utorak, 07.03.2017. 13:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija danas ima 1.600 licenciranih inženjera za energetsku efikasnost, a od donošenja Zakona o energetskoj efikasnosti izdato je 1.500 "zelenih" pasoša, rečeno je danas na završnoj konferenciji projekta srpsko-nemačke saradnje "Savetodavne usluge u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu", saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

- Nakon devet godina rada projekat se završava, a kao jedan od najvažnijih rezultata je činjenica da je Srbija uspela da se pozicionira kao lider u oblasti energetske efikasnosti u zgradama u regionu Zapadnog Balkana - izjavila je Renate Schindlbeck, koja je vodila projekat.

Ona objašnjava da je Nemačka kancelarija za međunarodnu saradnju sa državnim institucijama Srbije, pre svih sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom građevinarstva i infrastrukture, uspela da zahvaljujući ovom projektu u Srbiji smanji emisiju ugljen-dioksida za približno 30 hiljada tona na godišnjem nivou.

- Sve aktivnosti proteklih godina dale su rezultat od 30 hiljada tona manje ugljen-dioksida na godišnjem nivou i ušteda primarne energije od 150 hiljada megavat časova - istakla je Schindlbeck.

Iz ministarstva rudarstva i energetike poručuju da je od 2008. godine svake naredne, povećana energetska efikasnost u Srbiji za jedan procenat.

- Od 2008. godine povećavamo energetsku efikasnost objekata u Srbiji, a u periodu od devet godina potrebno je na godišnjem nivou imati povećanje efikasnosti za jedan procenat, što do sada i uspevamo - kaže pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac, a prenosi Tanjug.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da je u budžetu grada obezbeđeno 15 miliona dinara za obnovu fasada.

- Rekonstruisali smo gradski energetski sistem u Pirotu, a u narednom periodu ćemo raditi na obnovama fasada u individualnim kućama, pa smo za tu namenu obezbedili 15 miliona dinara - rekao je Vasić.

Po zvaničnoj statistici Evropske unije, na zgrade odlazi 40% ukupne potrošnje finalne energije i 36% ukupne emisije ugljen-dioksida, a zatim slede sektori saobraćaja sa 33% i industrije sa 24%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.