Izvor: eKapija | Utorak, 07.03.2017.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd dobija umetničku stazu - Transformacija parka između Brankovog mosta i hotela Jugoslavija

Ilustracija
Kada na Dan oslobođenja Beograda bude otvoren Muzej savremene umetnosti, do njega će posetioci moći da dođu i umetničkom stazom – vezom između kompleksa Ušće i kulturnog zdanja, rekao je glavni gradski urbanista Milutin Folić za list Politika, objavljeno je na sajtu Grada.

Oplemenjena skulpturama iz muzejskog fonda, osvetljena, sa klupama za odmor na svakih 25 metara, ona će biti vesnik transformacije 80 hektara parka između Brankovog mosta i hotela Jugoslavija. Još osam glavnih staza povezaće Bulevar Nikole Tesle i reku, a svaka od njih kazivaće svoju priču: naučnu, muzičku, o istoriji i geografiji Srbije, prirodnjačku, dok će između njih biti tereni za fudbal, odbojku, teretane na otvorenom...

Moraće da se poštuje stroga hijerarhija u kojoj će pešaci i biciklisti imati prednost. Za stručnjake jednog od najpoznatijih svetskih biroa, Gehl Architects, koji se bave uređivanjem javnih prostora, sve to bi trebalo da budu mamci za privlačenje Beograđana i turista u taj neiskorišćeni javni prostor. Finalna verzija tog idejnog rešenja predstavljena je čelnicima grada, a Milutin Folić, gradski urbanista, veruje da će pre leta Zelenilo Beograd početi da oblikuje umetničku stazu. O izboru detalja koji će biti na svakoj stazi svoj sud moći će da daju i sugrađani, posredstvom aplikacije Beograđani.

– Arhitekte iz Danske oživele su ovaj prostor bez narušavanja prirodnog ambijenta i krupnih graditeljskih zahvata. Na pojedinim mestima biće zasađeno još drveća, svaka glavna staza imaće interesantne eksponate. Park Ušće postaće zelena oaza maltene u centru grada, gde će moći da se uči, rekreira i odmara, a ne kao sada da se uglavnom samo protrčava – ističe Folić i dodaje da je firma MPC Properties gradu donirala idejno rešenje, a da će Zelenilo finansirati izgradnju umetničke staze.

U planu je i pešačko-biciklistički most koji bi kod Beton hale, gde je planirana pasarela do Beogradske tvrđave, povezao desnu savsku obalu sa levom kod Muzeja savremene umetnosti. Izvesna je i još jedna, kako je gradonačelnik naziva, atrakcija grada – gondola, kojom će se spojiti tvrđava i park Ušće, prenosi Politika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.