Izvor: eKapija | Ponedeljak, 06.03.2017.| 12:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rodna ravnopravnost i zaštita životne sredine - Ključno učešće žena u donošenju odluka

Sa konferencije
Prva nacionalna konferencija "Zaštita životne sredine i žene u Srbiji", čiji je cilj da podigne svest javnosti o bezbednosti, uticaju na zdravlje i značaju rodne ravnopravnosti u svim segmentima životne sredine, održana je u oganizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Regionalnog centra za životnu sredinu (REC) i Ambasade Kraljevine Švedske.

Konferenciju je u petak (3. marta 2017. godine) otvorila Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, istakavši važnost rodne ravnopravnosti u životnoj sredini i jačanja uslova za žensko preduzetništvo u zelenoj ekonomiji, navedeno je u saopštenju organizatora.

- Žene imaju veoma važnu ulogu u održivom razvoju, te je potrebno promovisati rad i učešće žena u svim oblastima zaštite životne sredine i održivog razvoja. Dostizanje rodne ravnopravnosti upravo je jedan od najboljih načina za unapređenje životne sredine i održivog razvoja - navela je Božović.

Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, ukazala je da je veza između životne sredine, održivog razvoja i rodne ravnopravnosti važna u cilju sveukupnog razvoja društva.

Zoran Đorćević, ministar odbrane, podsetio je da je Srbija usvojila novi Nacionalni akcioni plan za primenu rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN – žene, mir i bezbednost, koji će se sprovoditi do 2020. godine.

- Usvajanjem novog Nacionalnog plana, Srbija se svrstala u red država koje uvažavaju značaj ravnopravnog učestvovanja muškaraca i žena u prevenciji i rešavanju konflikata i promovisanju kulture održivog mira, u cilju dostizanja rodne ravnopravnosti - kazao je Đorđević.

Na konferenciji su govorili i Kristin Moro, ambasadorka Francuske, kao i Jan Lundin, ambasador Švedske, navedeno je u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.