NavMenu

Hellenic Sugar ipak prodaje šećerane u Srbiji - Francuzi, Hrvati i Matijević u trci za Žabalj i Crvenku

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 06.03.2017. 15:46
Komentari
Podeli
Grčka kompanija Hellenic Sugar, koja gazduje dvema šećeranama s ovog područja – u Žablju i Crvenki – promenila je planove i sada namerava da proda obe šećerane.

Portparol kompanije Hellenic Sugar Hristos Aleksopulos kao razlog navodi nameru grčke vlade da revitalizuje tržište šećerne repe na taj način što će novac od kupca dveju srpskih šećerana usmeriti u taj agrobiznis. Uprkos tome, Alekspoulos je podvukao da obe šećerane nastavljaju da rade, da sledi setva šećerne repe i da zaposleni i kooperanti ne treba da brinu jer će kompanija izmiriti obaveze u pogledu plaćanja useva.

Prema njegovim rečima, u kompaniji koja ima u posedu i deset šećerana u Grčkoj, nije još kristalno jasno kakav će udeo u vlasništvu biti između Hellenic Sugara i budućeg kupca.

– Sve zavisi od ponude, postoji mogućnost da i nama ostane udeo u vlasništvu ili da obe šećerane pređu sasvim u posed drugog vlasnika. Važno je istaći da nismo odredili ni cenu za šećerane, već smo i to ostavili da vidimo kada čujemo planove potencijalnih investitora. Hellenic Sugar uzeće u obzir one kupce koji nameravaju da nastave i unaprede proizvodnju šećera i šećerne repe u Srbiji i grčka kompanija neće dozvoliti da Srbija uvozi tu namirnicu – naglasio je Aleksopulos.

On je naveo da su se već javili potencijalni kupci i da će još neko vreme čekati na ponude, a onda početi da pregovaraju.

– Za sada se javio hrvatski konzorcijum VIRO i francuska grupa Cristal Union, koja je zainteresovana da kupi šećerane i u Grčkoj. Informisan je i srpski biznismen Petar Matijević, najveći kooperant Hellenica, koji je upoznat sasvim sa poslovanjem šećerana u Crvenki i Žablju – istakao je Aleksopulos i dodao da ne želi dalje da nabraja ko je sve zainteresovan.

Kako se u javnosti spekuliše, među kupcima su i Sunoko u vlasništvu ovdašnjeg biznismena Miodraga Kostića, ali u pogledu te trgovine postoje sumnje da antimonopolska komisija neće dozvoliti Kostiću da kupi još jednu šećeranu. On već ima one u Pećincima, Vrbasu i Kovačici, kao i u Senti, koju je kupio od italijanskog SFIR-a.

Kao potencijalni kupac svojevremeno je spominjan i austrijski koncern za proizvodnju šećera, skroba i voća Agrana. Agrana ima s Kostićem ugovor o strateškom parnterstvu, a Austrijanci su planirali i da preuzmu Kostićevu kompaniji Sunoko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.