Izvor: eKapija | Nedelja, 05.03.2017.| 15:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

ČADEŽ: Pripremamo preporuke vladama za otklanjanje barijera u regionu

Marko Čadež
Privredne komore okupljenje u Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana (KIF) narednih meseci zajednički će evidentirati sve barijere međusobnoj trgovini u regionu i vladama i nadležnim institucijama uputiti preporuke za njihovo otklanjanje i poboljšanje uslova za poslovanje i investiranje. Istovremeno, članice KIF-a uradiće studiju o komparativnim prednostima regiona za ulaganja i bolje korišćenje izvoznog potencijala, najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Oba dokumenta sa preporukama, kako je, na predlog Privredne komore Srbije, dogovoreno na prošlonedeljnoj sednici Upravnog odbora KIF-a u Zagrebu, biće predstavljenja na poslovnom forumu u okviru četvrtog Samita Zapadnog Balkana koji se, u okviru Berlinskog procesa, ovog jula, održava u Trstu.

U okviru priprema za ovogodišnji Samit, Komorskom investicionom forumu, koji čine komore zapadnobalkanske šestorke, Slovenije i Hrvatske, predstoji niz zajedničkih regionalnih i biletaralnih događaja i aktivnosti: od panela koji se održava sledeće nedelje, u okviru Kopaonik biznis foruma, na temu reforme investicione politike regiona do majske Investicione konferencije Jugoistočne Evrope.

- Cilj nam je da efikasnom saradnjom privrednih komora utičemo na otklanjanje barijera međusobnom uspešnijem poslovanju i povećanju trgovine u regionu i sa svetom i da poslovnu klimu na ovim prostorima učinimo privlačnijom za međunarodnu poslovnu zajednicu. Samo konkurentan, stabilan i ekonomski jak region, sa dobrim uslovima za poslovanje može biti privlačan i stranim investitorima i kupcima naših proizvoda - ocenio je predsednik Privredne komore Srbije.

Po rečima Čadeža, komore regiona su posebno posvećene realizaciji zajedničkih razvojnih i projekata podrške svojim poslovnim zajednicama za jačanje kapaciteta i konkurentnosti, kao i povezivanju kompanija radi zajedničkog izlaska na treća tržišta i učešća na regionalnim i međunarodnim tenderima, kao što su tenderi za infrastrukturne projekte koji će se realizovati u okviru Berlinskog procesa uz finansijsku podršku EU.

U fokusu ovogodišnjih aktivnosti Komorskog investicionog foruma, u vreme hrvatskog predsedavanja, biće promocija uvođenja dualnog obrazovanja, razvoj preduzetništva i preduzetničkog učenja, podrška i jačanje sektora malih i srednjih preduzeća u regionu.

Komorski investicioni forum nastaviće i aktivnosti na razradi KIF web-platforme, osmišljavanju platforme za istraživanje i inovacije, kao i izradi regionalne platforme za MSP sector. Nastavlja se i sa sektorskim povezivanjem kompanija, posebno malih i srednjih firmi, između ostalog organizovanjem poslovnih susreta privrednika na sajamskim manifestacija u celom KIF regionu, i zajedničkim apliciranjem za sredstva iz evropskih fondova, poput projekta Cosme.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.