Izvor: eKapija | Utorak, 07.03.2017.| 06:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Posao uz odmor i uživanje - Kako se kongresna industrija seli iz glavnih gradova

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Poslednji podaci International Congress and Convention Association (ICCA), koja prati i rangira svetske destinacije prema broju održanih skupova, govore da je Hrvatska sa 41. pozicijom vodeća zemlja u regionu, dok je Slovenija na 46, a Srbija na 47. mestu. Razlog tome treba tražiti u podatku da su u Hrvatskoj, osim Zagreba, organizatorima poslovnog turizma izuzetno zanimljivi i Duborvnik, Opatija, Split...

Pored toga, poslovni turizam je u Hrvatskoj označen kao jedan od vodećih turističkih proizvoda u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, što je potvrđeno i usvajanjem Akcionog plana kongresne ponude krajem prošle godine. U njemu je postavljen ambiciozan cilj, prema kojem će se do 2020. godine Hrvatska pozicionirati u jednu od najpoželjnijih evropskih destinacija za manje i srednje poslovne skupove asocijacija i korporacija.

Daniela Kos, urednica portala PoslovniTurizam, vodećeg specijalizovanog medija kongresne industrije u Hrvatskoj, kaže za eKapiju da se prema izjavama članova kongresne industrije, te istraživanjima tržišta, u toj zemlji svake godine beleži porast poslovnih skupova i broja učesnika, posebno u vodećim kongresnim odredištima.

Kao jednu od prednosti Hrvatske navodi dugu turističku tradiciju, što je uticalo i na izgradnju kongresne infrastrukture, najviše razvojem niza kvalitetnih hotela s konferencijskim sadržajima.

Daniela Kos
Daniela Kos
- Naša prekrasna obala s hiljadu ostrva i gradovima poput Dubrovnika, Splita, Zadra, Rovinja, veliki je mamac ne samo za poslovne i naučne skupove, već i za podsticajna putovanja mnogih domaćih i stranih korporacija.

Ona navodi da su tradicionalno najtraženije destinacije poslovnog turizma u Hrvatskoj Dubrovnik, Zagreb i Opatija. No, poslednjih godina beleži se sve veća potražnja za još nekoliko destinacija, kao što su Split, Zadar, kao i istarske destinacije poput Rovinja i Poreča, koje su doživele značajna ulaganja najvećih turističkih kompanija.

- Takođe, verujem da će interesovanje međunarodnih organizatora događaja izazvati i neke nove destinacije, poput Šibenika, gde se gradi najveći konferencijski centar u Hrvatskoj, u sastavu hotelskog naselja Solaris.

Karmen Kanyo, direktorka prodaje mađarske grupacije Hunguest Hotels, kaže za eKapiju da su u toj zemlji osim Budimpešte, izrazito aktuelne destinacije u okolini Balatona, zatim Segedin, banja Đula i planine.

- Skoro svi naši hoteli su direktno povezani sa poznatim banjama ili kupališnim kompleksima i time nude kvalitetne usluge svim firmama. Osim posla imaju mogućnost i za potpunu relaksaciju. A pored velnesa, tu su i naše svetski poznate vinarije i jedinstvena gastronomija.

Značajno unapređenje kongresne infrastrukture u Srbiji u prethodnom periodu pokazalo je da Zlatibor i Kopaonik ozbiljno pretenduju na poslovni turizam, čime omogućuju celogodišnje poslovanje svojih destinacija, kaže za eKapiju Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

- Na ovim destinacijama privatne inicijative pokazuju proaktivan pristup tržištu, i stoga uspevaju da pozicioniraju svoje kapacitete. Povećanjem frekvencije letenja i Niš postaje značajna poslovna i kongresna destinacija, a ovome pogoduje i prepoznatost niškog univerziteta, pogotovo u segmentu tehničkih nauka i medicine. Subotica i Palić su već tradicionalne kongresne destinacije i njih treba posmatrati integralno, jer u kombinaciji daju odlična iskustva za kongresne goste i set interesantnih doživljaja, kao i specijalne prostore za organizaciju događaja. Konačno, imajući u vidu da značajni smeštajni kapaciteti postoje i u banjama, banje Srbije, poput Vrnjačke Banje ili Sokobanje takođe mogu računati na ovo tržište.

Hotel Grand
Hotel Grand
Jedan od najvećih kongresnih hotela van Beograda, MK Mountain Resort će osim Biznis foruma i muzičkog festivala "Music week", koji će biti održan u dva termina u martu, biti domaćin Prolećne kardiološke radionice, koja će okupiti više od 500 stručnjaka iz oblasti medicine.

- Ugostićemo i endokrinologe – Endokrinološka sekcija, koji će organizovati skup za oko 150 ljudi. Takođe, u aprilu će se održati i Simpozijum direktora osnovnih škola, koji će okupiti više od 300 ljudi. Tokom prolećnih meseci održaće se Kongres glaukomatologa Srbije, kao i Simpozijum farmaceuta Srbije sa izložbenim delom, na kojem će prisustvovati sve eminentne farmaceutske kuće. MK Mountain Resort će sezonu zaokružiti u novembru, kada će se održati II Regionalna fitnes konferencija.

I pored nekoliko primera privatne inicijative u drugim turističkim destinacijama, Beograd je i dalje apsolutni lider kongresnog turizma u Srbiji, što će se možda promeniti novim akcijama Turističke organizacije Srbije.

- U narednom periodu će fokus biti i na inspekcijama destinacija. Konkretno, očekujemo oko 100 klijenata kojima ćemo pokazatii dokazati da Srbija ima kapaciteta i mogućnosti, kao i spremnosti da organizuje njihove događaje - najavljuje za naš portal Marija Labović,direktorka TOS-a.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Kongresni turizam i poslovna putovanja - Iskoristi šansu" možete pročitati OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE