NavMenu

Na Halkidikiju garsonjera i za 10.000 EUR - Oko dve stotine žitelja Srbije godišnje kupi nekretninu u Grčkoj

Izvor: Dnevnik Subota, 04.03.2017. 10:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com)Ilustracija
Godišnje oko dve stotine žitelja Srbije kupi nešto od nekretnina u Grčkoj. Od kada je ta zemlji u ekonomskoj krizi, ponuda stanova i apartmana ne jenjava zbog niske cene kvadrata u odnosu na ovdašnje prilike, ali i stvarnu vrednost ponude da su u Grčkoj prilike normalne.

Po rečima Katarine Bogdanović iz Halo oglasa, ponuda je sada znatno bolja jer su grčke agencije nekretnina počele da promet oglašavaju direktno kod srpskih agencija.

– Najviše se traže nekretnine do kojih naši građani mogu da dođu automobilom pa su za kupce iz Srbije najinteresantniji Solunska regija i Halkidiki – navodi Katarina Bogdanović. – Nude se stanovi u Kavali, Solunu i u mestima na Halkidikiju kao što je Pefkohori i neka manja. Cene su niže nego od kada je Grčka dospela u ekonomsku krizu, premda je diktira i sezona, pa su tako tokom zimskog perioda kvadrati jeftiniji nego leti.

Sada se za 10.000 do 15.000 EUR može kupiti garsonjera ili prazan jednosoban stan koji je za renoviranje i u Solunu i u mestima na Halkidikiju. U Solunu je cena kvadrata čak i samo 300 EUR, a neka prosečna je 1.000. Ali, ako se želi stan u centru Soluna, za kvadrat treba izdvojiti i do 3.500 EUR. Na Halkidikiju za manje od 1.000 EUR po kvadratu može se kupiti odličan stan uz more u standarnom stanju. A za luks varijante cene idu i do 3.000 EUR.

Postoje dve vrste kupaca, kaže ona: oni koji žele da pazare nekretinu na moru za svoje potrebe da bi porodično letovali svake godine i oni koji žele da investiraju i da zarade izdavanjem.

– Najviše je kupaca koji plaćaju kešom, i najčešće su kupci iz Beograda i s juga Srbije – iz Niša, Vranja, Leskovca… kojima je grčko more blizu i bukvalno i tokom vikenda mogu da skoknu preko granice.

Ima i kupaca kojima nije bitna morska obala već rentiranje, i to studentima, a u oglasima se, osim opisa nekretnine, skreće pažnja i na to da su pogodni za tu vrstu najma. S druge strane, nudi se i poslovni prostor i tu je ponuda, takođe, raznovrsna. Našim turistima je poznat Olimpic beach, gde se, na primer, lokal od 59 kvadrata pogodan za restoran ili perionicu prodaje za 32.000 EUR, dok se u Paraliji, isto tako dobro poznatoj, apartman od 27 kvadrata nudi za 23.000 EUR.


Procedura pri sklapanju kupoprodajnog ugovora je sada znatno pojednostavljena, ali uprkos tome, kupci bi takve ugovore trebalo da sklapaju s ovlašćenim posrednikom, radi sigurnosti.

– Naši kupci treba da imaju poreski broj u Grčkoj i otvoren račun u nekoj od grčkih banaka. Ukoliko se nekretnina kupuje na kredit, hipoteka se stavlja na neku od nekretnina koju kupac ima u Srbiji. Prilikom kupovine postoje i troškovi za prevod ugovora, notara, troškovi agencije ili advokata. Uknjižba nekretnine košta 0,6 odsto u odnosu na vrednost, a porez na prenos imovine je 3,09 odsto – navodi Katarina Bogdanović.

Grčke agencije se direktno obraćaju kupcima


U Srbiji agencije za promet nekretnina sporadično prodaju nekretnine iz Grčke, nisu specijalizvane samo za njih, već imaju ponešto od ponude iz te zemlje. Međutim, sve više je agencija, najčešće sa severa Grčke, koje prodaju samo nekretnine u Solunu i na Halkidikiju i direktno se obraćaju kupcima u Srbiji preko sajta. U svim takvim agencijama zaposlen je neko našeg porekla ko govori srpski jezik. Oglasi se postavljaju na srpskom i obično se navodi ime osobe za kontakt u oglasima radi lakše komunikacije s kupcima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.