NavMenu

Seli se Autokomanda - Izgradnja dela Unutrašnjeg magistralnog prstena predviđa rušenje 290 objekata

Izvor: Novosti Subota, 04.03.2017. 09:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Znatnom broju stanovnika Autokomande predstoji selidba. U toku je izrada plana detaljne regulacije za deo Unutrašnjeg magistralnog prstena od budućeg izlaska iz Topčiderskog tunela do ulaska u tunel kod Šumica. Predloženo rešenje saobraćajnice iziskuje rušenje čak oko 290 objekata.

Krajem prošle godine predstavljeno je idejno rešenje za treći sektor saobraćajnice UMP. Ova deonica je duga 2,5 kilometara. Prema planu, bila bi od petlje Hipodrom, gde je predviđena izgradnja tunela ispod Topčiderskog brda, do Partizanovog stadiona, odakle se dalje proteže deonica do Šumica, za koju postoji i nadzemna i podzemna varijanta. Kako je tada izjavio gradski menadžer Goran Vesić, za ovu saobraćajnicu potrebno je oko 30 mil EUR, i isto toliko za rešavanje imovinskopravnih odnosa, dok je za izgradnju tunela ispod Topčiderskog brda potrebno između 50 i 60 mil EUR.

U Direkciji za gradsko građevinsko zemljište kažu da će u postupku rešavanja imovinskopravnih odnosa, vlasnici čija imovina bude ulazila u sastav građevinskih parcela javne namene moći da sklope sporazum o naknadi, koja će biti isplaćena prema tržišnoj vrednosti njihove nekretnine ili dodelom odgovarajućih kvadrata u istoj vrednosti.

- Rešavanju imovinskopravnih odnosa može se pristupiti po deobi katastarskih parcela, koja se sprovodi na osnovu planskog dokumenta - objašnjavaju u Direkciji. - Kako je izrada PDR za saobraćajni potez, od izlaska iz tunela u Ulici dr Milutina Ivkovića do čvora Šumice u toku, rešavanju imovine će se pristupiti po stupanju na snagu plana i po deobi katastarskih parcela.


Tokom postupka eksproprijacije vlasnicima se prvo nudi nekretnina u blizini lokacije sa koje se raseljavaju, a, ako to nije moguće, onda se nudi raspoloživa lokacija.

- Raspolažemo stanovima svih struktura, a najveći broj su jednosobni i dvosobni - dodaju u Direkciji. - Kada se utvrdi tržišna vrednost nekretnine, a ukoliko se naknada ne isplaćuje u novcu, vlasnik dobija odgovarajući broj kvadrata jednak utvrđenoj tržišnoj ceni. Ako je reč o nekretnini sa većim brojem kvadrata, dobija suvlasništvo.

Zasada nije poznat tačan broj stanovnika koji će biti raseljeni. Kako kažu u Direkciji, pojedinačni broj članova domaćinstava na pomenutom potezu UMP biće utvrđen u početnoj fazi rešavanja imovinskopravnih odnosa, kada nadležne opštinske službe počnu da pozivaju na rasprave vlasnike objekata i zemljišta na trasi planirane saobraćajnice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.