Izvor: Beta | Petak, 03.03.2017.| 17:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pirotski kačkavalj Mlekarske škole dobio oznaku geografskog porekla

Ilustracija (Foto: Maksym Poriechkin/shutterstock.com)
Mlekarska škola Dr Obren Pejić u Pirotu postala je prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

Markica na proizvodima i bar-kod koji je Ministarstvo poljoprivrede izdalo školi, potvrda su kvaliteta jedinstvenog kačkavalja iz pirotskog kraja.

Sertifikaciona kuća koju je škola angažovala obavila je sve provere i izdala školi sertifikat kojim potvrđuju da se kačkavalj proizvodi u skladu sa Elaboratom o zaštiti oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja.

Direktor Mlekarske škole Dr Obren Pejić, Dragan Stojanović, rekao je da je ovo veliko priznanje za školu koja ima tradiciju u proizvodnji kačkavalja koji je nacionalni brend.

- Dnevno otkupimo i preradimo 5.000 litara mleka, većinom za proizvodnju kačkavalja koji je naš strateški proizvod. Posle dobianja ove markice očekujemo da prve količine krenu na tržište - rekao je Stojanović.

Šef grupe za kvalitet u Ministarstvu poljoprivrede Branislav Raketić rekao je novinarima da je pirotski kačkavalj "brend i ponos" ne samo ovog kraja već cele Srbije.

- Za ovaj proizvod škola može da koristi kontrolnu markicu. Nadam se da će ovaj proizvod sada biti još prepoznatljiviji na tržištu i to je garancija da on dolazi iz Pirota. Koristi će imati i proizvođači mleka. Pirotski kačkavalj zaslužuje da se zaštiti i na području Evropske unije i da bude na policama velikih trgovinskih lanaca u Evropi - rekao je Raketić.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je podsetio da je kačkavalj zaštićen 2013. godine, a taj veoma važan postupak je započet 2011, uz podršku Ministarstva poljoprivrede Srbije i USAID-a.

- Nadamo se da ćemo na ovaj način doprineti razvoju stočarstava i mlekarstva. Želim da ovaj naš proizvod dodje do trpeza ne samo građana Srbije nego da ga bude i van granica zemlje - rekao je Vasić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.