Izvor: eKapija | Nedelja, 05.03.2017.| 08:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nelt otvorio intermodalni terminal u Dobanovcima - Kompanija najavila 10 mil EUR investicija u Srbiji tokom 2017. (FOTO)

Kompanija Nelt otvorila je u petak (3. marta 2016. godine) prvi privatni železnički logistički terminal u svom Centralnom distributivnom centru u Dobanovcima. Time je, kako kažu u toj kompaniji, u potpunosti zaokružen portfolio logističkih usluga.

Ova kompanija, inače, trenutno u Srbiji raspolaže sa više od 100.000 m2 skladišnog prostora i 180 dostavnih vozila kojima se za 13.000 kupaca izvrši preko 6.000 isporuka svakog dana.

Nelt intermodalni terminal predstavlja nadgradnju postojećeg sistema integrisane logistike i na usluzi je brodarskim kućama, železničkim operaterima, logističarima, špediterskim kućama, kao i proizvođačima, vlasnicima brendova i drugim distributerima u uvoznim, izvoznim i tranzitnim poslovima.

Trenutni kapacitet terminala iznosi 400 TEU (kontejnera), dok je plan da u narednom periodu bude proširen na kapacitet od više hiljada kontejnera.

- Intermodalni transport je sinonim za ekonomično, efikasno i ekološki održivo globalno kretanje svih vrsta roba. Nelt teži da naše poslovanje bude prepoznato upravo po tim atributima. Novim setom logističkih usluga koje pokrećemo aktiviranjem intermodalnog terminala, omogućićemo našim klijentima smanjenje logističkih troškova, ali i doneti brži, sigurniji i kvalitetniji transportni servis - rekao je Ivan Milićević, menadžer operacija i razvoja Nelt LSP.

Milićević je naveo i da je "redovni nedeljni železnički transport kontejnera u uvozu i izvozu na relaciji Luka Rijeka-Dobanovci prvi od servisa koje stavljamo na raspolaganje tržištu".

Dodao je i da intermodalni terminal ima idealnu lokaciju jer je povezan sa svim evropskim lukama i kopnenim terminalima. Od ukrštanja autoputeva E-70 i E-75, naime, udaljen je šest kilometara, a od Aerodroma Nikola Tesla oko deset. Takođe, unutar Nelt logističkog terminala funkcioniše i carinska ispostava sa skladištem.

Zahvaljujući se Srbija Kargu i Upravi carina na saradnji tokom realizacije ove investicije, Milićević je rekao da će terminal doneti društvu i državi "bitan efekat kroz smanjenje emisije štetnih gasova i rasterećenje drumske infrastrukture".

Miloš Jelić
Predstavljajući rezultate kompanije u 2016, izvršni direktor Nelt grupe Miloš Jelić je rekao da je za 12 meseci ostvareno 890 mil EUR prometa, što je čak za četvrtinu više nego godinu dana ranije.

Kada je 2017. godina u pitanju, Nelt planira ulazak na tržišta Slovenije i Hrvatske, dok će za tim uslediti i početak poslovanja na teritoriji Kosova i Metohije, kao i Albanije.

Kompanija će u ovoj godini u različite projekte uložiti više od 20 mil EUR, od kojih će 10 miliona biti investirano u Srbiji. Te investicije, naveo je Jelić, dovešće i do novog zapošljavanja u kompaniji koja trenutno ima više od 3.800 zaposlenih širom sveta. U Srbiji, Nelt zapošljava 1.750 ljudi.

Nakon pozitivnih iskustava sa mesnom industrijom Neoplanta, dodao je Jelić, Nelt do kraja 2017. godine planira i plasiranje novih prehrambenih proizvoda na srpskom tržištu.

Fotogalerija
Otvaranje Nelt intermodalnog terminala u Dobanovcima

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.