Izvor: Beta | Nedelja, 05.03.2017.| 16:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Država pregovara sa kineskim investitorima za RTB Bor

Ilustracija (Foto: Kuznetcov_Konstantin/shutterstock.com)
Država vodi intenzivne razgovore o najboljem rešenju za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor s kineskim investitorima, izjavio je u petak (3. marta 2017. godine) državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Milun Trivunac.

- Nadamo se da ćemo imati dobre vesti o ishodu tih razgovora, posle posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Kini - rekao je Trivunac novinarima.

On je istakao da se za RTB Bor očekuje slično rešenje kao za Železaru Smederevo, čiju imovinu je kupila kineska kompanija Hesteel.

RTB Bor je sredinom januara ove godine objavio poziv za podnošenje ponuda za konsultanta u postupku privlačenja strateškog partnera.

Strateški partner treba da unapredi poslovanje i dalji razvoj rudarstva i metalurgije u RTB-u realizacijom mera Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), zajedničkim ulaganjem kroz javno-privatno partnerstvo, privatizaciju ili osnivanjem jednog ili više preduzeća, kao i dokapitalizacijom.

Ta kompanija je ranije objavila tender za izbor profesionalnog menadžmenta, na koji ponude mogu da se dostave do 28. aprila.

Borski kombinat sprovodi UPPR kojim mu je država otpisala dug od oko milijardu evra. Preostali dug tog preduzeća od 300 mil EUR treba da bude otplaćen u narednih osam godina, posle jedne godine gejs perioda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.