Izvor: Blic | Utorak, 06.05.2008.| 10:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pilot projekt "Gradskog stambenog" - "pametni" liftovi u zgradama Beograda

Uređaj pomoću koga lift trenutno prijavljuje "Gradskom stambenom" da je došlo do kvara i koji omogućava komunikaciju sa zaglavljenim građanima ugrađen je u tri zgrade u Beogradu. Ako se ovaj pilot-projekat u narednih mesec dana pokaže dobrim, "pametne" liftove će dobiti sve zgrade u gradu koje održava ovo javno preduzeće.

Savremeni sistem nadzora koji je ugrađen u liftove sam će odmah prijaviti kvar dispečerskom centru "Gradskog stambenog".

- Skupštine zgrada će, takođe, elektronskim putem prijavljivati kvarove, čime će biti smanjeno vreme od trenutka prijave do izlaska ekipe na teren. Time će se značajno smanjiti troškovi ovog preduzeća a građani će dobiti kvalitetniju uslugu - objašnjava Aleksandar Stamenković, direktor "Gradskog Stambenog".

On dodaje da, ukoliko se neko zaglavi, treba samo da pritisne alarm, pa će mu dispečer preko interfona dati instrukcije.

Ugradnja uređaja traje jedan dan, a neće koštati više od 50.000 dinara po liftu. Ako stanari budu učestvovali u instalaciji, njihovo učešće će biti minimalno, navodi Stamenković.

Sistem za daljinski nadzor osmislili su mladi stručnjaci iz Naučno-tehnološkog parka "Beogradski informacioni tehnopark".

Branko Kovačević, rektor Beogradskog Univerziteta, navodi da će njihova saradnja sa "Gradskim stambenim" obezbediti razvoj novih kadrova i njihovo zapošljavanje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.