Izvor: RTV | Petak, 03.03.2017.| 11:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Samo trećina zagađivača u Srbiji redovno plaća ekološku taksu - Zeleni fond ustanovljen da reši problem opasnog otpada

(Foto: Evan Lorne/shutterstock.com)
Kompanije koje se bave reciklažom dobijaće novac od Zelenog fonda za prerađeni otpad, što bi trebalo da obezbedi stabilnije finansiranje i razvoj reciklažne industrije u Srbiji. Svega trećina zagađivača u Srbiji plaća redovno ekološku taksu, pa je 2016. godine prihod u budžetu bio sedam milijardi dinara.

Kako ističu u Udruženju reciklera Srbije, taj iznos nije dovoljan jer je država za tu svrhu odredila svega dve milijarde dinara, što je, kako kažu, 10-20 puta manje nego u zemljama EU.

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine poručuju da će osnivanje Zelenog fonda omogućiti povećanje sredstava za reciklažu i zaštitu životne sredine na deset milijardi dinara, posebno prinudnom naplatom u saradnji sa Poreskom upravom.

Posle pet godina, situaciju bi trebalo da reši upravo osnivanje Zelenog fonda.

- Na taj način trebalo bi da se obezbedi stabilnije finansiranje i razvoj reciklažne industrije. Očekujemo veliko povećanje sa nekih pet-šest milijardi i na 10 milijardi dinara. To očekujemo i kroz naplatu i kroz povećanje resursa, ali i kroz povećanje tehnike i posebno saradnje sa Poreskom upravom gde krećemo u realizaciju prinudne naplate - rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Zeleni fond, koji bi trebalo da uvede red u oblast ekologije u našoj zemlji, osnovan je u januaru 2017, a plan je da se u njega slivaju sve do sada teško naplative takse.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.