NavMenu

Registrovana gazdinstva će moći da prodaju svoje proizvode "s kućnog praga" - Novi pravilnik čeka Zakon o bezbednosti hrane

Izvor: IloveZrenjanin Petak, 03.03.2017. 09:13
Komentari
Podeli
(Foto: gresei/shutterstock.com)
Mala registrovana poljoprivredna gazdinstva se često žale da ne mogu da plasiraju svoje proizvode. Država im ne dozvoljava da domaće vino, rakiju, sir, kobasice, slaninu prodaju "s kućnog praga".

Mnogi otkupljivači nemaju interes da organizuju otkup sirovina sa malih gazdinstava. Zbog toga je resorno ministarstvo pripremilo pravilnike koji će omogućiti da se tradicionalni proizvodi pravljeni na zanatski način prodaju na lokalnom tržištu. To će, međutim, biti moguće tek kada se usvoji novi Zakon o bezbednosti hrane.

Kada bi mala registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom vina, rakije, sira, čvaraka, kobasica svoje proizvode mogla da prodaju direktno sa imanja, bila bi i ekonomičnija i rentabilnija. Sadašnji zakoni im to ne dozvoljavaju. Zbog toga stalno moraju da pronalaze način kako da plasiraju svoju robu. Kako se to pokazalo kao veliki problem, reagovalo je resorno ministarstvo.

- Ministarstvo je pripremilo dva pravilnika koja tretiraju problematiku koju imaju mala registrovana poljoprivredna gazdinstva. Reč je o proizvodnji tradicionalnih proizvoda koji se prave na zanatski način. Želimo da omogućimo našim poljoprivrednicima da na svom gazdinstvu, uz poštovanje minimuma higijensko-tehničkih uslova, mogu da plasiraju te proizvode. Naravno, to je apsolutno u cilju očuvanja zdravlja i bezbednosti našeg stanovništva. Mala registrovana poljoprivredna gazdinstva će moći da proizvode svoje proizvode, kako one biljnog, tako i životinjskog porekla. Te proizvode će moći da ponude i plasiraju na tzv. lokalnom tržištu, s tim što se pod lokalnim tržištem podrazumeva tržište Srbije - kaže Željko Radošević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Jedino uz dopunsku delatnost i plasman proizvoda, više faze prerade, mala registrovana poljoprivredna gazdinstva imaju šansu da opstanu.

(Foto: Twin Design/shutterstock.com)
- Mislim da ova dva pravilnika, mogu slobodno da kažem, imaju nacionalni značaj, jer će omogućiti da mala registrovana poljoprivredna gazdinstva budu ekonomski održiva. Da motivišemo ljude da ostanu na svojim ognjištima, da nastave da se bave proizvodnjom koju već uveliko rade. A imaju problem, na primer, sa plasmanom sirovog mleka, jer mlekarski sektor nema interesa da organizuje otkup tako malih količina, posebno u onim pasivnijim delovima naše zemlje - objašnjava on.

Radošević dodaje da su "ova dva pravilnika direktno vezana za donošenje Zakona o bezbednosti hrane. Očekujemo da ćemo vrlo brzo nakon donošenja novog Zakona o bezbednosti hrane, koji je sada u fazi prikupljanja neophodnih mišljenja, usvojiti i ova dva pravilnika".

Osim što se trude da se pomognu mala registrovana poljoprivredna gazdinstva, nadležni pripremaju i ostale pravilnike.

- U ovom trenutku se intenzivno radi na pravilnicima o podsticajima i investicijama u primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju. Sada, početkom marta, oni bi trebalo da budu operativni. Da poljoprivrednici znaju koje su to mere koje će moći da koriste ove godine. Dobili smo više sredstava ove godine u agrarnom budžetu. To će nam omogućiti da kreiramo neke nove mere i da postojeće mere podržimo sa znatno više finansijskih sredstava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.