Izvor: eKapija | Četvrtak, 02.03.2017.| 18:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mikser festival od 25. do 28. maja u silosima nekadašnjeg Žitomlina

Deveto izdanje najvećeg regionalnog festivala kreativnosti, Mikser festival, održaće se od 25. do 28. maja na mestu na kome je sve i počelo – u silosima nekadašnjeg Žitomlina na donjem Dorćolu, pod autobiografskim sloganom "MIGRACIJE". Omiljena lokacija publike Mikser festivala na donjem Dorćolu ponovo će ugostiti veliki broj vrhunskih imena iz oblasti arhitekture i dizajna, urbanog razvoja i planiranja, stručnjake novih tehonologija, angažovane umetnike i muzičare iz regiona i sveta.

Mikser festival 2017 fokusiraće se na uspostavljanje novih odnosa između urbane sredine, društva, umetnosti, prirode i tehnologije, iz čega prostiču četiri glavne teme festivala - migracije, obrazovanje u pokretu, fabrike kulture, priroda grada - koje ujedno reflektuju najaktuelnije izazove sa kojima se unutar srpskog društvenog i kulturnog obrasca suočava i sama organizacija Mikser. Četiri ključne programske teme obrađuju se kroz sve segmente festivala već poznate publici: Mikser Talks, Pitanja grada, Dizajn, Vizuelne umetnosti, Edu zona, Mikser Kids, Kino Mikser i Mikser Music.

Poseban novitet ovogodišnjeg festivala biće i četvorodnevni kreativni kamp koji će pod sloganom "Hakovanje budućnosti" okupiti mlade kreativce iz Srbije, Balkana i Evrope oko interdisciplinarnog timskog rešavanja aktuelnih društvenih problema uz pomoć kreativnog načina razmišljanja i savremenih tehnologija.

Kako napominju iz Mikser House, prethodno najavljena lokacija festivala i potencijalno nova lokacija preseljenja Mikser House-a na donji Dorćol - fabrika IMK Industrija metalnih konstrukcija Beograd - otkazana je zbog stečajne procudere koja je iznenadno ubrzana, te se prodaja kompleksa očekuje već za par meseci, ne ostavljajući prostor organizaciji Mikser da predstavi scenario očuvanja ovog industrijskog kompleksa od neizbežne sudbine - izgradnje još jednog tržnog centra ili poslovnog kompleksa. Kako navode, "ne ulazeći u razloge iznenadne brzine rešavanja statusa lokacije prvobitno dogovorene za održavanje Mikser Festivala 2017, odlučili smo da manifestaciju organizujemo na prvoj industrijskoj lokaciji koju smo otkrili Beograđanima 2009. godine".

Mikser tim ipak, dodaju, ne posustaje u pokušajima da u svom rodnom gradu pronađe novu kuću.

- Nadamo se da ćemo pouzdane informacije o novoj adresi Mikser House-a u Beogradu objaviti tokom predstojećeg festivala. Mikser House kao centar permanentnih kulturnih aktivnosti od kojih većina promoviše multikulturalnost Balkana, doprineo je rastu publike i prepoznavanju Mikserove kulturne platforme u čitavom regionu. Tome u prilog govori i vest koja nailazi na veoma pozitivne reakcije, o otvaranju Mikser House-a u Sarajevu koje se očekuje uoči Sarajevo Film Festivala 2017 u avgustu mesecu ove godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.