Izvor: Tanjug | Četvrtak, 02.03.2017.| 17:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vrednost izvoza putničkih vozila iz Srbije milijardu evra u 2016. - Plasman proizvoda za široku potrošnju povećan sa 26% na 40%

(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Vrednost izvoza različitih tipova automobila i ostalih putničkih vozila iz Srbije u protekloj godini iznosi milijardu evra, rekli su za Tanjug u Zavodu za statistiku.

- Milijardu evra je vrednost izvoza automobila i putničkih vozila različite namene i kubikaže, i to samo onih vozila koja su ušla među prvih deset najviše izvezenih proizvoda iz Srbije u 2016. godini - kažu u Zavodu.

- Izvoz proizvoda za široku potrošnju, kao što su nameštaj, automobili, hrana, piće, odeća, povećavan je sa 26% na blizu 40%, a povećanju ovog procenta je svakako najviše doprineo upravo izvoz automobila. Ono što je takođe primetno je poboljšanje izvoza proizvoda više faze prerade - objašnjavaju u Zavodu.

Pokrivenost uvoza izvozom sa CEFTA zemljama u 2016. godini iznosi 345,3%, objašnjavaju statističari, što je duplo više u poređenju sa 2012. godinom.

- Imamo konstantan suficit sa zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma i oni su u razmeni naš drugi partner posle EU. Izvozimo najviše poljoprivredne proizvode, žitarice i proizvode od njih, maline, kupine, gloginje, te razne vrste pića, proizvode od metala, spoljne gume, cigarete, generatore - kažu u Zavodu.

S druge strane, Srbija najviše se uvozi gvožđe i čelik, kameni ugalj i briketi, povrće i voće, medicinski i farmaceutski proizvodi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.