Izvor: eKapija | Četvrtak, 02.03.2017.| 15:32

U Novom Sadu počeli Međunarodni dani energetike i investicija

Međunarodni dani energetike i investicija
Šesti po redu Međunarodni dani energetike i investicija otvoreni su na Novosadskom sajmu. Grad partner manifestacije, koju organizuju Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, CEDEF i Novosadski sajam, je Novi Sad na čijem štandu će tokom dva dana biti predstavljeni potencijali u oblastima investicija i energetike, s posebnim osvrtom na projekte iz Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada do 2020. godine.

Kako je navedeno u saopštenju Gradske uprave, prvog dana manifestacije o najvažnijim projektima govorili su član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković, savetnica gradonačelnika Novog Sada za investicije i implementaciju strateških projekata prof. dr Marijana Dukić Mijatović i šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada mr Goran Sečujski.

Kada je reč o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti, najvažniji projekti Grada su uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom, povećanje energetske efikasnosti SPENS-a i zamena postojećih sijalica javnog osvetljenja led sijalicama. Projekat izgradnje tzv. Regionalne deponije za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, vredan je blizu tri i po milijarde dinara, vremenski okvir za njegovu realizaciju je do 2020. godine, a finansira se većinom putem donatora i sredstava IPA Fonda.

- U saradnji sa partnerskim institucijama, Grad je sproveo postupak javne nabavke za izvođenje istražnih radova, urađena je delimična prethodna studija opravdanosti za upravljanje čvrstim otpadom u regionu, i nastavljamo aktivnosti na izradi neophodne projektno-tehničke dokumentacije. Novi Sad je među prvim gradovima u Srbiji počeo da se bavi organizovanim prikupljanjem i obradom podataka o potrošnji energije kao i utvrđivanjem neophodnih energetskih kapaciteta Grada. Ove godine kroz programe investicionih aktivnosti planiramo izgradnju toplotnih pumpi u tri škole u prigradskim naseljima ali i rekonstrukciju fasade i stolarije, grejanja i sl. aktivnosti u drugim školama i vrtićima – istakao je Vladimir Stojković.

Prema rečima prof. dr Marijane Dukić Mijatović Novi Sad trenutno ima najtraženiju radnu zonu u Srbiji na kojoj je tokom prošle godine izgrađena fabrika od 30.000 m2, u kojoj posluje multinacionalna kompanija Lear i zapošljava oko 1.500 radnika.

- Nastavljamo da razvijamo Radnu zonu Sever 4, gde imamo 40 hektara na raspolaganju za nove investitore - kazala je prof. dr Marijana Dukić Mijatović i najavila da će tokom marta kompanija Vossloh Kiepe Austria pokrenuti proizvodnju u vojvođanskoj prestonici.

Jedan od važnijih projekta Strategije održivog razvoja Grada je Smart city koncept s obzirom na to da u "pametnim gradovima" danas živi više od 50% ukupnog stanovništva.

- Grad ima sve preduslove za razvoj smart city koncepta, i već je u pilot fazi realizacija projekata MobiWallet, koji se odnosi na javni prevoz i parkiranje, CLIPS inovativni pristup pružanju javnih usluga kroz računarstvo u oblaku i WeLive novi koncept javne uprave zasnovane na mobilnim gradskim servisima u čijoj izradi učestvuju građani – rekao je mr Goran Sečujski.

On je takođe naglasio da će Grad u narednih desetak dana objaviti javni poziv namenjen građanima da pošalju svoje ideje o tome kako rešiti probleme iz oblasti za koje su obezbeđeni otvoreni podaci. Građani sa najboljim idejama biće nagrađeni pametnim telefonima, a JKP Informatika će napraviti jednu ili dve aplikacije na bazi tih ideja, dok će ostale biti predate IT kompanijama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.