Izvor: Tanjug | Četvrtak, 02.03.2017.| 14:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje izrada Katastra rudarskog otpada

(Foto: ArturNyk/shutterstock)
Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije započelo je sprovođenje prvog projekta finansiranog iz sredstava EU u okviru tzv. decentralizovanog sistema upravljanja, u kojem se projekti sprovode u okviru institucija države i kontrolu Delegacije EU u Srbiji.

U pitanju je projekat tehničke pomoći - izrada Katastra rudarskog otpada, koji se sprovodi sa ciljem da se Srbiji pomogne da uskladi svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU u oblasti životne sredine. Ukupna investiciona vrednost projekta iznosi 2,1 mil EUR, od čega je 90% finansijska pomoć EU, dok je preostalih 10% finansijski udeo Srbije.

Na sprovedenom tenderu za ovaj projekat izabrana je nemačka kompanija PLEJADES GmbH, kao lider, u saradnji sa kompanijom DMT, takođe iz Nemačke.

Tokom implementacije projekta koja će trajati naredne tri godine, izradiće se i procena rizika, karakterizacija i klasifikacija rudarskog otpada, sa oko 200-250 napuštenih rudarskih deponija i oko 200 aktivnih rudnika sa rudarskim otpadom, kao i tri studije slučaja za tri različita tipa rudarskog otpada.

Očekuje se da će po završetku sprovođenja ovog projekta nivo svesti o značaju upravljanja rudarskim otpadom biti na višem nivou, kao i da će projekat dati doprinos smanjenju rizika od ekološke štete izazvane neadekvatnim upravljanjem ovom vrstom otpada, saopštila je Informativna služba Ministarstva rudarstva i energetike.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.