Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 05.05.2008.| 14:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Održan Prvi srpsko-ruski forum u Beogradu - "Aljans" zainteresovan za ulaganje

Učesnici Prvog srpsko-ruskog poslovnog foruma ocenili su danas (5. maj 2008. godine) da postoje velike mogućnosti za proširenje saradnje dve zemlje u svim privrednim oblastima, od čega će i Rusija i Srbija, kao i ceo region, imati koristi.

Ruski ambasador u našoj zemlji Aleksandar Konuzin ocenio je da je nivo saradnje Rusije i Srbije poslednjih meseci na kvalitetnijem i višem nivou, kao i da je politički dijalog posebno aktivan.

On je dodao da je interes za saradnjom obostran i naglasio da je ona usmerena na uspostavljanje stabilnosti Srbije i regiona, kao i na stabilnost čitave Evrope.

Konuzin je kao potencijalne oblasti saradnje dve zemlje naveo energetiku, i naročito istakao značaj što skorijeg ratifikovanja energetskog sporazuma, kao i saobraćaj, farmaciju, auto industriju i bankarstvo.

Šef Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji Andrej Hripunov izjavio je da se ekonomska saradnja dve zemlje nije prekidala ni tokom devedesetih godina ni kasnije, a da je u protekle dve-tri godine intenzivirana.

On je kazao da je prošle godine trgovinska razmena Rusije i Srbije bila veća od 2,5 milijardi USD, što je najviše u proteklih 15 godina, ističući da, "ipak, ne možemo biti potpuno zadovoljni", jer moraju biti realizovani svi dogovori potpisani između dve zemlje.

Hripunov je naglasio da ruski ulagači posmatraju Srbiju kao perspektivno tržište i da su prošle godine investicije bile 500 mil USD, koje mogu biti i veće jer ruski partneri imaju konkretne projekte u oblastima nafte, gasa i transporta.

Predstavnik ruske naftne kompanije "Aljans" Valentin Andrejev izjavio je novinarima, u pauzi foruma, da je ta kompanija zainteresovana za ulaganja na srpskom tržištu.

On je istakao da je to tržište veoma interesantno za sve ruske kompanije, ali da je za konkretniju saradnju potrebno da srpska vlada da garancije da će svaki novac uložen u zemlju biti zaštićen.

Organizator sastanka je Rusko-srpski informacioni centar, uz podršku Ambasade Rusije i Trgovinskog predstavništva te zemlje u Srbiji, a generalni partner je SRS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.