NavMenu

Hrvati žele da preuzmu tržište šećera u Srbiji - Viro najizgledniji kupac šećerana u Crvenki i Žablju

Izvor: Blic Četvrtak, 02.03.2017. 15:57
Komentari
Podeli
Hrvatska fabrika šećera Viro, zajedno sa francuskom grupom Cristal Union, ima najveće šanse da kupi dve srpske šećerane u Crvenki i Žablju. Za ove fabrike, koje su u vlasništvu grčkog Hellenica, zainteresovane su i dve srpske firme - Sunoko Miodraga Kostića i kompanija Petra Matijevića - kao i francuski Tereos, koji su takođe poslali pismo o namerama.

Međutim, svi su izgledi da će Hrvati postati vlasnici ovih kompanija ako Grci ne odustanu od prodaje, jer su uz pomoć svojih francuskih partnera uključili u ceo proces veliki broj finansijskih stručnjaka koji lobiraju za njih.

Ako se to desi Hrvati bi mogli da postanu vlasnici najvećeg broja kompanija u Srbiji u prehrambenoj industriji. To praktično znači da Srbija poslužila kao sirovinska baza, dok bi oni ubrali sav kajmak od prodaje šećera na evropskom i svetskom tržištu.

Izvor Blica tvrdi da je ovaj posao veoma značajan ne samo za Viro, kompaniju iz Virovitice, već i za državu Hrvatsku, koja pomaže u transakciji.

- Viro je spreman da ponudi znatno bolje uslove od konkurenata. Razlog za ovako žestoku bitku je taj što je ovo za njih veliki zalogaj za proširenje svoje proizvodnje i to zbog najavljenih ukidanja kvota za šećer u EU, zbog čega je počela bitka za raspodelu kolača. Oni bi kupovinom ove dve šećerane došli do proizvodnje od 200.000 tona šećera, čime bi mogli da pokriju celokupan izvoz na evropsko tržište, na koje Srbija može da izveze 181.000 tona - objašnjava izvor blizak Hellenicu.

Petar Matijević kaže da je spreman da se bori za šećerane.

- Proizvodim na 5.000 hektara šećernu repu i hoću da imam i preradu. Ne znam da li mogu da se nosim sa hrvatskom i francuskim kompanijama, jer one verovatno mogu više da ponude. Ono što je važno za mene to je da ne može niko da ima monopol - navodi.

Iz Sunoka, čiji je vlasnik Miodrag Kostić, ne žele da komentarišu druge.

- Mi smo zainteresovani, jer ovim preuzimanjem stvorili bi se uslovi za stabilizaciju i dugoročnu održivost domaće industrije šećera. Srbija bi postala glavni snabdevač Rumunije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, kao i drugih zemalja bivše Jugoslavije, jer nemaju svoju proizvodnju. Kupovina bi donela boljitak celoj srpskoj ekonomiji - kaže Ljubiša Radenković, direktor Sunoka.

Poljoprivredni analitičar Branislav Gulan kaže da ga čudi blaga reakcija Srbije.

- Za srpski kapital kod komšija je spuštena rampa. Nedavna afera oko srpskih čokoladica morala bi da alarmira našu državu da primeni recipročne mere prema hrvatskom kapitalu u Srbiji. Tvrdim da iz strateških razloga ne bi smelo da se dozvoli da ovaj sektor ode u njihove ruke. Hrvatska bi našla način da zaštiti nekog svog biznismena. Mi to ne radimo iako imamo dvojicu naših potencijalnih kupaca, Kostića i Matijevića. Čini mi se da se EU boji jačanja Sunoka, što bi ugrozilo hrvatske i mađarske kompanije - kaže Gulan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.07.2024.  |  Građevina

Surčin modernizuje prigradska naselja - U planu bolja iskorišćenost potencijala Save, povećanje smeštajnih kapaciteta, zaustavljanje bespravne gradnje...

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Prostornog plana dela gradske opštine Surčin. Kako se navodi u dokumentu, Prostorni plan se radi na inicijativu opštine Surčin u cilju preispitivanja važećeg Prostornog plana za deo gradske opštine Surčin. Prostorni plan obuhvata teritoriju Surčina izvan granice obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda, površine oko 206,5 km2 (20.656

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.