NavMenu

Sve više nerafinisanog ulja u prodavnicama - U četiri slučaja nepravilnosti u deklarisanju proizvoda

Izvor: Blic Četvrtak, 02.03.2017. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: Nomad_Soul/shutterstock.com)
Suncokretovo ulje gotovo prozirno ili zamućeno sve češće se može naći na rafovima prodavnica u Srbiji. Čitaoci su javili redakciji Blica da je ulje nekvalitetno, ali stručnjaci tvrde da je sve u redu.

- Suprug je nedavno u prodavnici kupio ulje koje je bilo potpuno prozirno, nije imalo onu gustinu na koju smo navikli. Otišla sam da ga reklamiram, misleći da je pokvareno, međutim u prodavnici su rekli da je ono takvo i da je sve to normalno, da nije užeglo. Nisu hteli da prime reklamaciju jer mu nije istekao rok trajanja - kaže Marija Lazić iz Beograda.

Kako za Blic kaže Biljana Rabrenović sa Poljoprivrednog fakulteta, do promene izgleda rafinisanog ulja dolazi veoma retko pri uobičajenim uslovima čuvanja.

- Do zamućenja ulja dolazi pri niskim temperaturama, uobičajenim za ovo doba godine, a samim tim na neki način ulje i posvetli usled sitnih kristala voskova. Kada ulje provede neko vreme na sobnoj temperaturi, vrati mu se normalna boja i bistrina - naglašava ona.

On dodaje da su jestiva ulja u Srbiji dobrog kvaliteta i prolaze strogu kontrolu pre nego što se nađu na tržištu.

- Pored rafinisanih, na tržištu se nalaze i nerafinisana ulja, čiji se asortiman znatno proširio poslednjih desetak godina. U ovom sektoru više je individualnih proizvođača, mini-uljara koje se trude da dobiju kvalitetan proizvod, ali postoje velika variranja i teže je održati kvalitet nerafinisanih ulja - objašnjava ona.

Rabrenović kaže da kvalitet ulja ne varira preterano jer, kako naglašava, ulje može da bude na tržištu samo ako ispunjava uslove pravilnika o kvalitetu.

- Ulja u narednom periodu mogu biti samo boljeg kvaliteta, jer se razvijaju nove sorte polaznih sirovina koje su boljih karakteristika, a i sami postupci izdvajanja i rafinacije se sve više usavršavaju. Domaći proizvođači rafinisanih ulja prate inovacije u ovoj oblasti i primenjuju ih - ističe Biljana.

Kako objašnjava, teško je samo senzornom ocenom odrediti kvalitet ulja i zato potrošači ne mogu da ocene kakav zejtin koriste.

- Na primer, obična mutnoća u ulju izaziva nedoumicu i većina smatra da je u pitanju neka vrsta kvarenja, a to je uobičajena pojava koja se javlja kada se ulje skladišti na niskoj temperaturi u magacinu. Na sobnoj temperaturi ulje ponovo postaje bistro - pojašnjava Biljana.


Istog mišljenja, da je ulje u Srbiji dobrog kvaliteta, je i Petar Bogosavljević iz Udruženja potrošača. Kako kaže, poslednja ispitivanja rađena su pre otprilike dve godine.

- Tada su sva ispitivana ulja ispunjavala propise. U međuvremenu nismo imali nova ispitivanja, kao ni žalbe na kvalitet ulja - tvrdi Bogosavljević.

Redovne kontrole inspekcije

U Ministarstvu poljoprivrede kazali su za Blic da su poljoprivredni inspektori Odeljenja za bezbednost hrane krajem 2016. godine izvršili kontrolu kod proizvođača ulja na celoj teritoriji Republike Srbije.

- Kontrolisano je 17 proizvođača koji proizvode hladno presovano jestivo biljno ulje, sirovo biljno ulje i jestivo rafinisano biljno ulje, nakon čega su u četiri slučaja konstatovane nepravilnosti u deklarisanju proizvoda. A doneto je i šest rešenja o otklanjanju nepravilnosti za usaglašavanje teksta deklaracije sa propisanim zahtevima. Podneta su i četiri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i jedna prijava za privredni prestup - navode u Ministarstvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.