Izvor: eKapija | Utorak, 28.02.2017.| 14:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Atlantic Grupa u 2016. ostvarila 21,6 mil EUR neto dobiti - Prodaja pala za 5,5%

(Foto: Bloomua/shutterstock.com)
Atlantic Grupa je u 2016. godini ostvarila prihode od prodaje od 678,1 mil EUR, što u odnosu na godinu ranije pad od 5,5%. Pad prodaje uslovljen je prekidom saradnje sa najvećim kupcem privatne robne marke u segmentu Sportske i aktivne prehrane kao i deprecijacijom ruske rublje i srpskog dinara, saopštila je ta grupacija.

- Ukoliko se izuzmu navedeni efekti, prihodi od prodaje ostali su na prošlogodišnjem nivou. Dobit iz poslovanja pre kamata i poreza (EBITDA) iznosi 63 mil EUR i manja je za 16,4%, usled najavljenih ulaganja u razvoj distribucije sopstvenih brendova u Nemačkoj i Austriji. Neto dobit nakon manjinskih interesa ostvarena u prošloj godini iznosi 21,6 mil EUR.

Ukupnom rastu prihoda od prodaje, posmatrano po sektorima, najviše je doprinelo poslovno područje Delikatesni namazi, koje je zabeležilo rast od 9,4%, a slede - Zdravlje i nega rast od 5,4%, Slatko i slano rast od 3,1%, te distributivno područje Hrvatskasa - rast od 2,2%. Kafa se sa 20,8% učešća u ukupnim prihodima od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 141,3 mil EUR prihoda od prodaje.

Posmatrano po tržištima, najveći rast od 4,4% ostvaren je na tržištu Hrvatske, koje je sa udelom u ukupnom prihodu od 28,8% najveće tržište Atlantic Grupe, zatim na tržištu BiH koje je raslo 3,9% i u ukupnom prihodu ima udeo od 7,8%. Sopstvene robne marke Atlantic Grupe učestvuju u prodaji sa 67,8%, distribucija proizvoda robnih marki principala sa 21,4%, apotekarski lanac Farmacia sa 7,1%, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sisteme u zemlji i inostranstvu u ukupnom prihodu od prodaje učestvuju sa 3,7%.

Uz ulaganje u distributivne kapacitete na zapadu Evrope, Atlantic je nastavio da razvija distributivno poslovanje ugovorima sa novim principalima u regionu (Beam Suntory za tržišta Srbije, Makedonije, Crne Gore i Albanije) kao i na zapadu (švedski Nocco). Tokom 2016. godine Atlantic Grupa se fokusirala na prestrukturisanje područja Sportske i aktivne prehrane, pa je godinu završila sa značajno efikasnijim poslovnim modelom koji podrazumeva manji broj proizvoda sa višom profitabilnošću, dok je u području proizvodnje za privatne robne marke sklopljena saradnja sa novim partnerom i nastavlja se sa razvojem novih proizvoda i pregovara se sa novim potencijalnim partnerima, dodaje se u saopštenju.

Takođe, Atlantic je sa EBRD-om i četiri partnerske banke (Erste, Raiffeisen, Sberbank i Unicredit), kao i sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) dogovorio povoljnije finansijske uslove kreditnog paketa u vrednosti od 191,5 mil EUR uz produženu ročnost, pa je ostvareno i uspešno emitovanje korporativnih obveznica.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.