Izvor: e Magazin | Utorak, 26.07.2005.| 11:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

(E Magazin) Koliko koštaju vitalnost, lepota i zdrav život?

Održavanje psihofizičkog zdravlja u uslovima modernog brzog života postalo je izuzetno težak zadatak. Stoga ne čudi pojava čitave industrije, specijalizovane da se suoči upravo sa ovim izazovom. Počevši od proizvođača zdrave hrane, dijetetskih proizvoda i vitamina, preko onih koji organizuju fizičke aktivnosti i prave odeću i opremu za vežbanje, do čitave plejade uslužnih delatnosti, u pitanju je biznis koji svake godine na svetskom nivou obrće stotine milijardi dolara. Ova pomama za vitalnošću došla je i u naše krajeve.

Je li debelo lepo?

Brz život i brza hrana najverovatnije su glavni uzroci debljanja američke nacije. Kako svedoče istraživanja, čak 97 miliona stanovnika ove države ima prekomernu telesnu težinu. Zato su prošle godine potrošili 46 milijardi dolara na dijetetske proizvode i literaturu o dijetama i ostalim sredstima za mršavljenje. Dalji podaci pokazuju da dijetu trenutno drži oko 56 miliona Amerikanaca i oko 30 miliona Evropljana. Oni u svoje dijete godišnje investiraju više od 70 milijardi dolara. Ma za koju se od brojnih dijeta opredelili, ona podrazumeva da se izdvoji oko 50% više novca nedeljno, u odnosu na troškove koje zahteva uobičajena ishrana.

Procvat Wellness industrije

Tokom poslednje decenije, „wellness” industrija doživela je pravi procvat širom sveta. „Wellness” je kovanica dve imenice: `well being` + `fitness`, a pojavila se tridesetih godina prošlog veka u SAD. Moto ovog pokreta je prastara filizofija, po kojoj nema zadovoljnog i ispunjenog života bez sagalasnosti fizičkog i psihičkog, odnosno telesnog i duhovnog. Vikend ili nedeljni programi temelje se na aktivnostima za postizanje i održavanje telesne kondicije, borbe protiv stresa, te uopšteno očuvanja zdravlja uz korišćenje drevnih istočnjačkih tehnika poput joge, šijacu masaže, refleksoterapije i reikija, različitih kozmetičkih tretmana u funkciji lepote lica i tela uz blagodeti aromaterapije, posebno masaže eteričnim esencijama dobijenim od listova, cvetova, plodova i korenja različitih biljaka.

Milijarde dolara od spa-centara

Ogromnu industriju u svetskim okvirima predstavljaju spa-centri – institucije čija je svrha poboljšanje zdravlja, kao i fizičke i psihičke spremnosti posredstvom vode, topline, masaža i drugih tretmana Samo u SAD, spa-industrija je u 2003. godini ostvarila godišnji prihod od zavidnih 11,2 milijardi američkih dolara, što je znatno više od 10,7 milijardi u 2001, odnosno 5 milijardi u 1999. godini.
Prema izveštaju američkog državnog spa udruženja, trenutno se u SAD nalazi 12.100 spa-centara, a u Kanadi 2.100, dok je u 2003. godini ostvareno oko 136 milion na poseta tim centrima. U SAD, u spa-industriji, najveći postotak, sedam na svakih deset spa-centara, otpada na dnevne, a slede ih hotelski spa, klupski, medicinski, mineralni i spa-centri prema destinacijama. U posljednjih pet godina najveći postotak rasta beleže hotelski spa-centri, 290% od 1999. do 2003, dok medicinski spa-centri najviše rastu u posljednje dve godine (109 %).

Vitaminski megalomani

Broj konzumenata vitamina i minerala u Americi se udvostručio u poslednjih 6 godina. Procenjuje se da 53% Amerikanaca redovno unosi ove supstance, koje su veoma važan dodatak ishrani i bitno poboljšavaju celokupno zdravstveno stanje. Zahvaljujući visokom životnom standardu, koji čini dodatke ishrani pristupačnim širokoj populaciji, u SAD se na kupovinu vitamina troši oko 6,5 milijardi dolara godišnje. Prema studiji američke kompanije „The Lewin Group”, da bi se svakom Amerikancu starijem od 65 godina obezbedila potrebna dnevna doza multivitamina, potrebno je svakog dana izdvojiti čak 149 miliona dolara.

www.emagazin.co.yu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.